Det var i samband med ett ingripande mot vandalisering på Migrationsverkets boende i Flen den 16 september som ett storbråk uppstod och en vakt misshandlades. Flera andra ordningsvakter attackerades också av den unge migranten, vars nationalitet inte uppges.

En av vakterna fick motta sparkar och slag mot huvudet vilket ledde till att käken gick ur led. Vakten drabbades också av en hörselnedsättning på ena örat.

Händelsen ägde rum i boendets matsal och föregicks av att den unge migranten blivit utagerande och våldsam och bland annat sparkat sönder en fönsterruta. När vakterna skulle omhänderta ynglingen och föra ut honom från matsalen uppstod ett större tumult.

Mellan 20-30 migranter på boendet lade sig i gripandet. Det ledde till att den våldsamme ynglingen kunde slita sig loss och rikta ett stort antal sparkar och slag mot en av de ingripande ordningsvakterna.

Den unge mannen omhändertogs senare av polisen, Han greps och anhölls emellertid inte för misshandeln. I stället skjutsades han till psykakuten för samtal eftersom ”han inte bedömdes må bra”.

Det är oklart om det blir något rättsligt efterspel på grund av det inträffade. Det framgår heller inte vilken vistelsestatus den unge mannen har i Sverige. Migrantionsverkets lokaler i Flen är i huvudsak förvar för personer som ska utvisas ur landet, antingen på grund av brottslighet eller därför att de fått avslag på sina asylansökningar.

Händelsen har anmälts till Arbetsmiljöverket av vaktbolaget Securitas som den misshandlade vakten är anställd hos.