Inflationen i Peru har nått sin högsta nivå på ett kvarts sekel, vilket påverkat människor som redan har drabbats hårt av pandemin sedan början av 2020. Peruaner i fattiga landsbygdsstäder runt om i landet har gått ut på gatorna i protester som i bland blir våldsamma för att kräva lägre priser.

Skälet till situationen, med höjda priser på bränsle och mat, sägs vara kriget i Ukraina som ger svallvågor över hela världen. Oroligheterna har satt press på landets president Pedro Castillo och hans redan vingliga regering. Även i länder som Pakistan och Sri Lanka protesterar allmänheten mot stigande priser.

Med protesterna kräver man bland annat att regeringen agerar för att sänka priserna, särskilt på väsentligheter som olja, kyckling, ris och matlagningsgas.

Flera dödsfall har rapporterats i samband med protesterna och militären har satts in för att få bort blockader av motorvägar.

Ett utegångsförbud Castillo beordrade i huvudstaden Lima ignorerades totalt då tusentals gav sig ut på gatorna för stora protester.

Kriget utlöste prisrally

Inflationen i Peru har under det senaste året legat strax under sju procent, men priserna på väsentliga varor har stigit snabbare. Ökningen har accelererat sedan kriget började. Ukraina och Ryssland står för 29 procent av världens veteexport och 19 procent av majs.

Samtidigt har inflationen för mat, bostäder, energi och bränsle ökat med över elva procent det senaste året. Matolja och socker har ökat ännu snabbare och stigit med 50 respektive 35 procent.

Regeringen har vidtagit några nödåtgärder för att minska kostnaderna, bland annat att avstå från de flesta skatter på bensin och ge kuponger till fattiga invånare för att köpa matlagningsgas. Man har också höjt minimilönen med omkring tio procent, men hittills har det haft liten effekt på att kyla ned allmänhetens ilska.

Kärvare för svenska hushåll

Även i Sverige märks de kärvare ekonomiska tiderna av. Först var det skenande el- och bensinpriser, nu tillkommer stigande matpriser och en ökad inflation.

LÄS ÄVEN: Allt kärvare ekonomiskt för hushållen

SBAB Bank har på uppdrag av statsradion räknat på hur hårt den skenande inflationen drabbar hushållen konkret i kronor och ören. Enligt banken handlar det om i storleksordningen 40 000 kronor i år för en genomsnittlig barnfamilj.