På söndagen gick det vilt till i den brasilianska huvudstaden Brasilia då demonstranter intog kongressen, presidentpalatset och högsta domstolen. Bakom låg anhängare till tidigare president Bolsonaro.

Det var för en vecka sen som landets nye president, den för korruption dömde Lula da Silva, installerades – något tidigare presidenten Jair Bolsonaro inte erkänt. Liksom sina anhängare ifrågasätter Bolsonaro trovärdigheten i det elektroniska röstningssystemet.

I det brasilianska valets andra och avgörande omgång ska da Silva ha fått 50,9 procent av rösterna mot Bolsonaros 49,1 procent.

LÄS ÄVEN: Fortsatta protester mot valet i Brasilien

Efter drygt fyra timmar återfick polisen och säkerhetsstyrkor kontrollen över byggnaderna och omkring 150 personer har gripits.

I ett uttalande kallade da Silva demonstranterna för ”fanatiker” och ”fascister”.

– Alla som deltar i stormningen kommer att hittas och straffas. Vi ska ta reda på deras finansiärer, de kommer att straffas med lagens fulla kraft, sa han.

Omfattande protester

Händelserna i Brasilia utgör kulmen på flera månader långa protester där hundratusentals människor deltagit och man bland annat bett militären om hjälp. Man insisterar på att kraven inte är en statskupp utan handlar om en ”militär intervention” som den brasilianska konstitutionen föreskriver i händelse av ett olagligt val.

Man hävdar även att uppgifter om da Silvas korruption har censurerats och att Bolsonaros anhängare tystats och motarbetats inför valet.

Ett av slagorden demonstranterna använt är ”Rädda oss från kommunismen”.

LÄS ÄVEN: Musk: Twitter kan ha blandat sig i även det brasilianska valet

Senare på söndagskvällen kommenterade Bolsonaro själv händelserna. I inlägget på Twitter skrev han bland annat att fredliga demonstrationer i enlighet med lagen är en del av demokratin men det som ägde rum på söndagen, liksom de som vänsterupplopp som skedde 2013 och 2017, inte är det.