För tre veckor sedan uppmärksammade Samhällsnytt att flera personer som ingår i ett trollnätverk angriper företag som genom Googles annonseringstjänst placerar sina annonser hos oss. Idag kan vi avslöja att en av personerna bakom attackerna är centerpartistiske politikern Simon Trbojevic. Mannen står på Centerpartiets riksdagslista tillsammans med Annie Lööf och är dömd för ett allvarligt våldsbrott.

Den 46-årige politikern som har en serbisk bakgrund står på samma riksdagslista som Annie Lööf.  Utöver detta står han även som Centerpartiets kandidat i landstingsvalet i Stockholm. ”Idag känner jag att Centerpartiet får många att lyfta mot samma mål”, skriver han i sitt valmanifest.

Trbojevic har byggt upp ett betydelsefullt följe på Twitter där han gjort sig ett namn genom att bland annat angripa Sverigedemokraterna. Inte sällan går hans angrepp ut på att måla upp en bild av partiet som bestående av en stor andel kriminella personer.

Så sent som i december 2017 beklagade han sig efter att han blivit blockerad av Sverigedemokraternas partisekreterare Richard Jomshof efter en insinuant fråga om vad han skulle göra åt ”kriminaliteten inom SD”.

I en annan kommentar på Twitter spred han falska uppgifter om att var åttonde medlem i SD är kriminell samt att det finns ”ett mörkertal”.

Idag kan Samhällsnytt avslöja att Simon Trbojevic själv är dömd för ett allvarligt våldsbrott. Enligt en dom i Stockholms tingsrätt från slutet av 2007 angrep Trbojevic en för honom okänd man på en restaurang i Stockholm och slog honom i pannan med ett glas. Glaset gick sönder och orsakade mannen allvarliga skärskador i ansiktet. Trbojevic angav till tingsrätten som motiv för brottet att mannen ska ha ”pussat hans flickvän”.

Brottsoffret förnekade dock detta och menade att han pratat med en kompis, men plötsligt fick en smäll och började blöda kraftigt. Mannen hade smärtor i tre veckor efter angreppet och fick bestående ärr i ansiktet. Enligt det bifogade intyget från Rättsmedicinalverket nådde en av skadorna ner till benet. I bedömningen skriver tingsrätten att misshandeln visserligen var ”allvarlig” men når inte upp till rekvisitet för grov.

Trbojevic dömdes till tre månaders fängelse villkorligt, vilket i praktiken utmynnade i 100 timmars samhällstjänst.

I slutet av mars anslöt sig Trbojevic till det trollnätverk med förgreningar i riksdagen som Samhällsnytt rapporterat om tidigare. I ett flertal inlägg på Twitter går han till angrepp mot de företag som genom Googles automatiska annonseringstjänst placerar sina annonser hos Samhällsnytt och kräver att de väljer bort oss.

SE ÄVEN: En trollfabrik med starka band till #jagärhär och rödgröna riksdagspolitiker

Syftet med kampanjen är att strypa vår ekonomiska försörjning och på det sättet stänga ned tidningen. På skärmdumpen nedan syns hur den statliga banken SBAB tillfredsställer den våldsdömde centerpartistens krav:

När Samhällsnytt kontaktar mannen för en kommentar och bemötande av våra uppgifter om honom för en tid sedan, svarar han att vi inte får publicera något med honom utan hans medgivande:

Samhällsnytt kontaktade även Centerpartiet för en kommentar om mannen. Partiets presstjänst har dock vägrat att svara på några frågor huruvida de anser det lämpligt för personer dömda för allvarliga våldsbrott att representera partiet i riksdagen samt vilka bakgrundskontroller partiet gör på sina kandidater. Frågorna ska ha vidarebefordrats till andra inom partiet som dock inte hört av sig till oss i skrivande stund.

Domen mot centerpartisten med tillhörande handlingar kan laddas ned och läsas på följande länk: mål nr B 19277-07