Efter studentfesten fick Silver sova över i en av festdeltagarnas hem. Under natten passade han på att våldta en 7-årig flicka. Två åklagare valde att inte yrka på utvisning. Påföljden stannade vid fängelsestraff och skadestånd.

Den 6 juni 2019 i Jordbro, tillhörande Haninge kommun i södra Storstockholm, blev en 7-årig flicka våldtagen av Silver Bireke, född 1972, från Kongo.

Silver Bireke efter att han gripits. Bild: Polisen.

Onsdagen den 5 juni 2019 var Silver på studentfest. Han drack stora mängder alkohol och åt ingen mat under kvällen, vilket resulterade i att han fick över en promille alkohol i blodet.

När festen tog slut skulle Silver åka hem. Kollektivtrafiken hade slutat gå för dagen och planen var att skulle ta taxi istället. Eftersom Silver var så berusad kunde han dock knappt komma ihåg sin hemadress för att bli avsläppt.

En man från samma fest, som Silver träffade där för första gången, erbjöd Silver sovplats i sitt hem. När de kom fram till huset gick de in och en madrass bäddades för Silver att sova på.

I stället för att sova valde Silver att under natten våldta en av mannens familjemedlemmar. Han gav sig på dottern i familjen, som bara är sju år gammal.

Flickan har under polisförhör berättat att Silver drog ner hennes byxor, slickade hennes ansikte, särade på hennes blygdläppar och förde in ett finger i hennes anal, vilket orsakade smärta. Han förde även in ett eller flera av sina fingrar in hennes mun.

Tingsrätten finner att flickan är alltigenom trovärdig

Tingsrätten anser att videoförhöret med flickan är sammanhängande och detaljrikt. Förhörsledaren har låtit henne berätta genom att undvika ledande frågor. Flickan minns till exempel att Silver hade en ring på fingret under gärningen, vilket visat sig stämma.

Vid 04:30-tiden på morgonen ringde flickans storebror till 112. När polisen kom höll fadern, som hade erbjudit Silver sovplatsen, fast Silver och överlämnade honom till polispatrullen. Poliserna placerade papperspåsar runt Silvers händer för att säkra eventuella DNA-spår.

DNA från den misstänktes händer matchar

Silver har under polisförhör påstått att han inte var vid medvetande när han våldtog flickan. Han påstår sig vara sömngångare och begick inte övergreppet med uppsåt. Nationellt Forensiskt Centrum har kommit fram till att det DNA som säkrats från Silvers båda händer matchar flickan.

Flickan drömmer mardrömmar

Efter våldtäkten vägrade flickan sova i sitt rum de första nätterna. Hon kände sig otrygg och sov med mamman. Hon har haft mardrömmar och svårt för att sova om nätterna.

Ingen av åklagarna yrkade på utvisning

Samhällsnytt har talat med kammaråklagare Sara Sundström som väckte åtalet:

Varför yrkade du inte på utvisning?
– Skälet till det var att den tilltalade var asylsökande och hade starka asylskäl som jag bedömde det och att jag därför inte skulle ha framgång med ett yrkande om utvisning.
Du tänkte att han inte kommer hamna i återfall efter avtjänat straff?
– Det kan inte jag uttala mig om. Jag kan inte ställa någon form av prognos om det i det här fallet eller spekulera.
Den 19 juli 2019 meddelade Södertörns tingsrätt domen.

Silver Masimango Bireke (1972-06-06), medborgare i Demokratiska Republiken Kongo, dömdes för våldtäkt mot barn. Påföljden blev två år och sex månaders fängelse. Han dömdes även att betala 115 000 kronor i skadestånd till flickan.

Samhällsnytt har även talat om tingsrättsdomen med kammaråklagare Tobias Kudrén som varit aktiv i målet:

Du yrkade inte på utvisning under tingsrättsförhandlingen?
– När jag fick det här målet var det bara några dagar kvar till förhandling och han hade väldigt starka asylskäl.

Tingsrättsdomen överklagades

Silver yrkade i ett överklagande att bli helt frikänd från anklagelserna och att hovrätten skulle avslå skadeståndsyrkandet, eller i vart fall utdöma ett kortare fängelsestraff. Samtidigt yrkade åklagaren på att hovrätten skulle skärpa fängelsestraffet.

Den 29 januari 2020 meddelade Svea hovrätt sin dom. Hovrätten valde att fastställa tingsrättsdomen. Silver får stanna i Sverige och släpps ur fängelset efter att ha avtjänat två tredjedelar av strafftiden.