Det är dansken Michael Aastrup Jensen, som varit här som valobservatör, som riktar skarp kritik mot svenska valet. Han ska nu ta upp frågan på nästa möte i Europarådet.

– Under alla valobservationer jag varit på har jag aldrig sett ett val så odemokratiskt som det svenska, säger han till TT och konstaterar att vi ligger ”långt ifrån europeisk standard”.

Jensen är utrikespolitisk talesperson för danska Venstre, ett konservativliberalt mittenorienterat politiskt parti i Danmark, och har varit valobservatör i Ryssland och flera östeuropeiska länder.

Hans huvudsakliga kritik är att valsedlarna ligger öppet i lokalerna och till Berlinske tidning säger han hur han såg partisoldater stod utanför och försökte pressa på väljarna sina valsedlar.

Samhällsnytt har tidigare skrivit om flera fall av misstänkt valfusk runt om i landet. Vid förra valet var det så allvarligt att ett omval hölls i Båstad efter att SD-röster saknats.

Rättelse: I en tidigare version av artikeln uppgavs att Jensen var här på uppdrag av organisationen OSSE. Enligt senare uppgift ska Jensens valobservatörskap ha en annan initiativtagare.