På fredagsförmiddagen genomförde aktivister från den vänsterextrema gruppen Extinction Rebellion en så kallad protestaktion genom att göra livet surt för privatpersoner, som istället för den vanliga rutten blev tvungna att ta omvägar och därmed förlänga sina restider.

På fredagen var klimataktivisten Greta Thunberg tillbaka på Mynttorget i Stockholm. Samtidigt ägnade sig hennes vänner i Extinction Rebellion, som Thunberg uttalat sitt stöd för, sig åt att störa och skapa oreda i trafiken på Vasabron och Norrbro i Stockholm. Medan bilar blockerades släppte man igenom cyklister och fotgängare.

LÄS ÄVEN: Klimat-Greta djupt involverad i vänsterextrema Extinction Rebellion

Vid 8.30 meddelade polis gruppen att de inte hade tillstånd att genomföra aktionen och att den skulle upplösas med hänvisning till förbudet om allmänna sammankomster med fler än 50 personer. Vissa av aktivisterna tog då av sig kläderna och satte sig ned i bara underkläder medan andra hällde olja över dem. Flera fick bäras bort av polisen.

LÄS ÄVEN: Extinction Rebellions grundare bagatelliserar Förintelsen: ”Bara en vanlig händelse”

Vid kl 10 hade aktivisterna avlägsnats och trafiken kunde återupptas.

– Nu är samtliga demonstranter borta därifrån och man samlar bara ihop skräpet de lämnat kvar på platsen, säger Mats Eriksson, presstalesperosn på Stockholmspolisen till SVT Nyheter.

LÄS ÄVEN: Extinction Rebellions ledare trappar upp klimataktivismen – redo att störta regeringar med dödligt våld

Aktivister från samma grupp genomförde även en aktion vid Hornsberg i Stockholm där polisen har upprättat en anmälan om skadegörelse och olaga intrång.

Gruppen utlovar att fler manifestationer kommer hållas fram till söndag.