UPPDATERAT! Afghanledaren turnerar runt om i Sverige med sin självbiografi ”Jag stannar till slutet”. Idag kan Samhällsnytt avslöja att självbiografin egentligen är skriven av en annan person – en vänsterjournalist anställd på tidningen ETC. Journalisten arbetade tidigare för Nyhetsbyrån Siren som ger jobb till flera kända vänsterextremister och sysslar med en avancerad kartläggning och bevakning av privatpersoner.

I slutet av juni gav förlaget Norstedts ut Fatima Khawaris självbiografi ”Jag stannar till slutet”.  En närbild på Khawari med hennes namn i stora bokstäver pryder omslaget.

Enligt en beskrivning på förlagets hemsida berättar Khawari i boken om ”kampen och de avgörande händelser som format henne till den orädda 18-åring hon är idag.” Mycket snabbt uppmärksammades boken av de största svenska kultursidorna som alla ger den överväldigande positiva recensioner.

Så här beskriver exempelvis Aftonbladets kulturskribent boken:

”Jag stannar till slutet är en bok som tränar oss i solidaritet och humanism, och som många borde läsa inför ödesvalet 2018.”

LÄS ÄVEN: Afghanledarens familj har köpt en Lexus

Det som recensenterna och förlaget inte nämner är att boken egentligen skrevs av vänsterjournalisten Annie Hellquist – som samtidigt är anställd som redaktör och ledarskribent på vänstertidningen ETC. När Samhällsnytt når Norstedts kommunikationsansvarig Lina Sjögren vill hon inledningsvis inte svara på frågan vilken andel av boken som respektive medförfattare – Fatima Khawari och Annie Hellquist – står för:

– Det är omöjligt att säga. De skrev den tillsammans.

Längre in i samtalet visar det sig dock att det var vänsterjournalisten som ensam skrev boken på Khawaris muntliga uppgifter:

– Ja, det också, det stämmer. Annie Hellquist är journalist och har en bättre förmåga än Khawari att avgöra vad som är intressant och relevant i en bok.

Innan Hellquist anställdes av den presstödsberoende vänstertidningen ETC arbetade hon bland annat på företaget Swedish Information, Research & News AB som är mer känt som ”Nyhetsbyrån Siren”.

LÄS ÄVEN: Vänstertidningen ETC tvingas betala tillbaka åtta miljoner efter fusk med presstöd

År 2016 gick vänsterextremisternas underrättelsetjänst Piscatus, som ägs bland annat av medieprofilen Robert Aschberg, ihop med Nyhetsbyrån Siren för att bilda den enskilt största organisationen i Sverige som arbetar med kartläggning av privata personer och företag med hjälp av offentliga handlingar.

” – Tillsammans blir vi starkare och får större resurser för utveckling av verksamheten. Vår ambition är att vara den självklara leverantören av arkivtjänster med verktyg för kvalificerad research och möjligheter till gedigna kartläggningar av personer, bolag och företeelser,” uppgav Matti Larsson, vd för Nyhetsbyrån Siren, i en kommentar till tidningen Resume då.

Som sitt främsta verktyg använder Nyhetsbyrån Siren Acta Publica – Sveriges största databas som varje dag dammsuger svenska myndigheter på alla offentliga handlingar på miljoner svenskar. Allt från bygglovsansökningar till anmälningar till Allmänna reklamationsnämnden hamnar hos Acta Publica, som erbjuder sina tjänster till medier och företag för att kartlägga deras intresseobjekt eller dem som söker ett jobb. Att de två företagen utgör två grenar av samma verksamhet bevisas även av ledningsgruppen som till stora delar består av samma personer.

En av dem är den ökände vänsteraktivisten Martin Fredriksson, dömd för misshandel av en meningsmotståndare. Förutom att vara anställd som ”ansvarig för teknikutvecklingen” på Nyhetsbyrån Siren sitter han även i styrelsen för Acta Publica. Enligt tidningen Fria Tider skröt Fredriksson på Twitter om att han använder rättsdatabaser för att få tips om folk att misshandla. Även flera andra personer från Researchgruppen finns med i båda bolagen.

När Samhällsnytt kommer i kontakt med Annie Hellquist över telefon bekräftar hon att hon arbetade på Nyhetsbyrån Siren fram till 2015. Hon har dock inte svarat på följdfrågor om vad exakt hon jobbade med på företaget och om hon har någon kontakt med personerna bakom Siren i nuläget.

Enligt henne kontaktades hon av förlaget Norstedts med förfrågan om hon kunde bli medförfattare till Khawaris bok. Hon vill dock inte svara på frågan om vad som gjorde att just hon fått erbjudandet.

Hellquist bekräftar för Samhällsnytt att det egentligen var hon som skrivit boken:

– Hon har berättat till mig, och jag har skrivit. Vi har gått till väga så att jag först frågade ut henne och sedan format texten.

När man tittar på Norstedts omslag så står det inte ditt namn där, utan det är bara Fatima som syns…

– På första sidan det vet jag, där står inte mitt namn med, men på baksidan finns mitt namn med.

Känns det inte lite orättvist med tanke på att du har skrivit den här boken?

– Nej, jag vill att Fatima ska vara i centrum. Det är hennes historia.

UPPDATERING: Efter artikelns publicering har Hellquist valt att svara på våra följdfrågor. Hon har bland annat svarat att hennes arbete på Nyhetsbyrån Siren bestod av ”journalistisk bevakning av myndigheter och domstolar”. Hon vill dock inte närmare precisera vad exakt detta innefattar. Att döma av den befintliga informationen om vad Siren sysslar med generellt betyder detta en bevakning av utkommande handlingar inom myndigheter och domstolar som gäller privatpersoner som står på en bevakningslista.

Hellquist har även svarat undvikande på frågan om hon har kontakter med personer bakom företaget i nuläget: ”Inte direkt”. Vår följdfråga om på vilka sätt och med vilka personer hon har en indirekt kontakt har lämnats utan svar. En genomgång av hennes offentliga konto på Facebook visar dock att Hellquist ”gillar” och följer ett flertal underavdelningar till det vänsterextremistiska och våldsbejakande nätverket AlltÅtAlla – som beskriver sig som ”revolutionär autonom vänsterorganisation”:

Flera personer som ingår eller ingick i AlltÅtAlla sitter även i ledningen för Nyhetsbyrån Siren och Acta Publica.

Istället för att svara på våra följdfrågor har Hellquist vänt sig till sina kamrater på Facebook för att få stöd. Bland dem som uttrycker stöd till vänsterjournalisten finns Johannes Klenell – en vänsterprofil och före detta redaktör på Galago som förlorat en lukrativ tjänst på Vänsterpartiets kansli i riksdagen efter Samhällsnytts avslöjande om sexuella trakasserier och otillbörligt beteende mot kvinnor i beroendeställning. En annan person som erbjuder tröst till Hellquist är den brottsmisstänkte chefredaktören för tidningen Arbetaren Toivo Jokkala som utreddes av Ekobrottsmyndigheten efter vårt avslöjande om tidningens omfattande fusk med presstöd.