Den vänsterradikale rapartisten Frej Larsson dömdes i ett uppmärksammat fall till villkorlig dom och dagsböter efter att på nätet och i sin musik ha dödshotat en namngiven kvinnlig polischef. Larsson var trots den milda påföljden inte nöjd med domslutet och överklagade. Nu har Högsta domstolen beviljat prövningstillstånd.
Det var förra året som Larsson lade upp ett inlägg på Instagram där han sprättade upp en fisk som han gett samma namn som en kvinnlig polis. I en låtttext uttryckte han också att den namngivna poliskvinnan skulle skjutas.
LÄS MER: Hovrätten fäller vänsterrapparen Frej Larsson för dödshot mot kvinnlig polischef
Missa inte vårt PLUS-innehåll!
Bakgrunden var att Larsson drevs av hat och hämndbegär efter att den kvinnliga polischefen initierat en knarkrazzia mot en av Larssons rapspelningar.
Dödshoten polisanmäldes men i första instans friades Larsson med hänvisning till att en omfattande konstnärlig frihet råder och att det inte kunde bavisas att artisten menat allvar. Friandet kom efter att profiler inom media- och kulturvänstern, bland annat Oisin Cantwell på Aftonbladet, gett Larsson uppbackning i betraktelsesättet att musik och konst bör vara en fredad zon där sådant som är olagligt för andra bör vara lagligt för vänsteraktivistiska artister.
LÄS MER: Vänsterextrem artist frias efter dödshot mot kvinnlig polis
Larsson menade att det han sysslar med “är en konstform”, en linje som hans försvarare i målet, asylaktivisten Viktor Banke, också drev. Åklagaren delade inte den åsikten och överklagade till hovrätten som slog fast att ett brott är ett brott, vare sig man kallar det för musik, konst eller något annat. Påföljden blev samtidigt endast villkorlig dom och dagsböter.
Larsson och hans tillskyndare på kultursidorna ansåg att domen, ehuru mild, utgjorde en kränkning av den konstnärliga friheten och överklagade till Högsta domstolen. Efter att också SVT och SR gett rapartisten support har HD beviljat prövningstillstånd och ska nu ta prejudicerande ställning till huruvida dödshot mot poliser ska vara tillåtna eller inte om de uttrycks i en musikalisk eller konstnärlig kontext.
Ett friande domslut kan enligt bedömare få långtgående konsekvenser i en situation där fenomen som attacker mot polis och näthat är eskalerande problem. Många menar att toleransen för hot bakom konstnärligt täckmantel redan är för vidsträckt. Bland annat har vänsterartisten Jason “Timbuktu” Diakite sluppit rättsliga påföljder efter att i en låttext riktat dödshot mot Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson.
Kommentarer förhandsgranskas inte av Samnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet. Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.