På Facebook stoltserar den vänsterradikala organisationen #jagärhär – som tidigare har avslöjats med påverkanskampanjer för att censurera oliktänkande och invandringskritiska röster – med att de firar fyraårsjubileum. Organisationen beskriver själva sin verksamhet som att man ”förvandlar sociala medier till en säker miljö”.

Samhällsnytt har vid flera tillfällen avslöjat täta kontakter mellan regeringskansliet och #jagärhär – en organisation som gjort sig ett namn genom att tysta opinionsbildare och journalister som är kritiska till regeringen, bland annat genom att få deras konton på Facebook nedstängda efter massanmälningar från organisationens medlemmar.

LÄS ÄVEN: Staten ska finansiera censur på sociala medier efter #jagärhär:s önskemål: ”Det finns jättemånga organisationer”

Försvarar yttrandefrihet – men inte för alla

På onsdagen publicerade organisationen ett inlägg på Facebook i vilket man hyllar den egna verksamheten och för att i fyra års tid ha stått upp mot vad man hävdar är ”hat, hot desinformation, intolerans, rasism och annan diskriminering”.

I inlägget skriver ansvariga att deras organisation ”förvandlar sociala medier till en säker och konstruktiv miljö där människor kan uttrycka sig fritt” och att man står upp för demokrati och yttrandefrihet.

Men det gäller inte för alla. Oliktänkande som använder sin demokratiska röst för att exempelvis kritisera invandring anser man ska tystas. Ett sådant exempel är högerdebattören Bilyana Martinovski som år 2017 kritiserade vänsterrörelsen #jagärhär genom att kalla dem ”demokratiterrorister”. Efter detta meddelade Stockholms universitet, genom chefen Uno Fors, plötsligt att hon inte fick vara förknippad med universitetet längre.

?I DAG FYLLER #JAGÄRHÄR 4 ÅR ???

Vi står upp mot hat, hot, desinformation, intolerans, rasism, homofobi och annan diskriminering.

Vi vårdar respektfulla, öppna, empatiska och ärliga samtal.

Vi delar faktakontrollerad och evidensbaserad information.

Vi stöttar de som utsätts så att ingen skräms till tystnad.

Vi försvarar mänskliga rättigheter, demokrati och yttrandefrihet.

Vi förvandlar sociala medier till en säker och konstruktiv miljö där människor kan uttrycka sig fritt.

Vår styrka är vår sammanhållning!

VI ÄR #JAGÄRHÄR

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=1183480788662070&id=458221154521374

LÄS ÄVEN: AVSLÖJAR: regeringen förbereder omfattande lagändringar ”mot rasism” – #jagärhär vill vara med

authorimage