Region Uppsala har inte kunnat hålla rekommenderade tidsgränser. Operationen blev en ”öppna-stäng”-operation – som växer i antal även på andra sjukhus. Exempelvis tystades växande cancerköer ned av ledningen på Karolinska samtidigt som sjukhusets holländske direktör hyrde in sina tidigare kollegor från Nederländerna som konsulter för 55 tusen kronor per dygn.

En man från Sandviken diagnosticerades med pankreascancer och blev i juli 2017 remitterad från Gävle till Akademiska sjukhuset i Uppsala. Enligt standardiserat vårdförlopp ska en patient med misstänkt cancer i bukspottkörteln få en operation inom 36 dagar. Cancer i bukspottkörteln är en av de snabbväxande former av cancer som behöver en skyndsam behandling.

Mannen fick dock vänta dubbelt så länge på sin operation – i 75 dagar. När han slutligen opererades i Karlstad visade det sig att tumören vuxit och ej längre varit operabel. Det blev en så kallad ”öppna-stäng”-operation när kirurger öppnar patienten enbart för att konstatera att cancern inte längre är möjligt att operera bort. Därefter remitteras patienten till den palliativa vården. Mannen avled bara två månader efter operationen.

Missa inte vårt PLUS-innehåll!

Nu rapporterar tidningen Dagens Medicin att Inspektionen för vård och omsorg kritiserar Akademiska sjukhuset i sitt beslut om fallet. I sjukhusets yttrande till IVO konstateras bland annat att antalet patienter ”av olika anledningar” har ökat och att verksamhetsområde kirurgi inte har tillräcklig kapacitet.

I fjol uppmärksammade debattören och författaren Katerina Janouch att antalet av ”öppna-stäng”-operationer har ökat. I ett mejl från en sjuksköterska på Karolinska sjukhuset i Huddinge beskrivs bland annat att det blir alltfler unga patienter som drabbas och dör till följd av den bristfälliga vården:

”Vi kallar dessa operationer “öppna-stäng” och de ökar i en mkt obehaglig takt, just nu ca 4 st i veckan på KS. Vi pratar inte 90-åringar här, utan 30/40/50-åringar.”

Sedermera har det visat sig att Karolinska sjukhusets holländska direktör Melvin Samsom ägnat sig åt att hyra in dyra konsulter – bland annat sina tidigare kollegor från Nederländerna – för så mycket som 55 tusen kronor per dag. Totalt spenderade Karolinska 133 miljoner kronor på konsulterna samtidigt som växande cancerköer tystades ned av ledningen.

Samsom har lämnat posten som sjukhusdirektör efter avslöjanden. Dock förnekar han något samband mellan hans avgång och artiklar om konsultarvoden och uppger sig vara ”stolt över vad han åstadkommit” i en intervju till Dagens Medicin.

Samsom kommer att behålla sin lön fram till mars 2019.