En terrorhylllande islamist som enligt uppgift varit under SÄPO:s lupp sedan 2011 har hela tiden fått behålla sina vapen under förevändningen att han var jägare. Inte förrän i år, då mannen åkte fast för drograttfylla, omhändertogs hans vapen.

Enligt terrorforskaren Magnus Ranstorp ingick mannen i kretsen kring IS-terroristen Mirsad Bektasevic, som dömdes redan 2005 för bland annat förberedelse till terroristbrott och detta till trots förärades svenskt medborgarskap.

Som predikant hos Lövgärdets kultur- och idrottsförening umgicks han även med IS-terroristen och rekryteraren Mikael Skråmo, som senare tog med sin hustru och barn till Syrien för att delta i jihad för Islamska staten.

– Från myndigheternas sida har det varit ett ganska sent uppvaknande. Han hängde med ganska tunga personer inom den svenska miljön. Att hänga med sådana personer och samtidigt ha vapenlicens, det rimmar inte gott. Man borde ha dragit in vapenlicensen då, säger Magnus Ranstorp.

LÄS ÄVEN: Mirsad Bektašević tillbaka i Sverige efter terrordom i Grekland

Hyllade al-Qaida och IS

Mannen, som Expressen beskriver som ”göteborgare”, var med i SVT:s Uppdrag granskning 2015 och hyllade då den ledande al-Qaida-terroristen Anwar Al Awlaki som ”en muslimsk hjälte”. Han var även snabbt ute med hyllningsdikter till IS efter att terrorgruppen intagit staden Mosul i Irak.

2016 försökte han få förordnande som ordningsvakt men fick avslag. Då överklagade han till förvaltningsrätten och använde vapenlicenserna som argument för att han borde ges tillstånd.

”Jag är även jägare med vapenlicens sedan 5-6 år tillbaka och vet vad ansvar betyder och det är en av anledningarna varför jag finner att jag är passande som ordningsvakt”, skrev mannen då.

Förvaltningsrätten gav dock inte med sig utan hänvisade till hans kriminella förflutna och avslog ansökan. Men vapenlicenserna fick han behålla.

Körde bil påtänd

I februari i år stoppades mannens bil av polis i Hovås i Göteborg. Han var då märkbart påverkad av narkotika. Av polisrapporten framgår att mannen vid gripandet hävdat att ”han röker cannabis lika ofta som vi dricker kaffe”.

Därefter dröjde det tre månader tills polisen tog sig hem till mannen för att beslagta hans vapen och ammunition. Istället för att förvara vapnen och ammunitionen i ett vapenskåp, så som lagen föreskriver, hade han två jaktgevär i tvättstugan och ammunitionen på vinden. Vapenskåpet fanns på en annan adress i Göteborg.

Domen för drograttfylleri föll i juni och vapnen är fortfarande omhändertagna i avvaktan på utredning om vapenlicenserna helt ska återkallas.

Brister hos polisen

Enligt Therese Magnusson, gruppchef vid polisens vapenhantering i Västra Götalandsregionen, har det funnits brister i samarbetet mellan underrättelseenheten, Säkerhetspolisen och hennes avdelning. Brister hon hävdar nu är åtgärdade.

– När personer innehar vapen får vi per automatik en notifiering då vapeninnehavare hamnar i misstanke- eller brottsregister. Men vi får inga andra uppgifter per automatik. Där har det tidigare varit en brist i kommunikationen med underrättelseenheten och Säkerhetspolisen. Men vi har jobbat mycket med det de senaste åren, både regionalt och nationellt, säger Therese Magnusson.

Enligt Expressen har mannen förståelse för att polisen beslagtagit hans vapen och förutsätter att domen kommer leda till att han blir av med vapenlicensen. Dock hoppas han kunna få tillbaka vapnen senare.

– Jag får ansöka lite senare. Jag kommer komma in med något skriftligt om att jag håller på mycket med jakt, säger han.

Omtvistade licenser

Medlemskap i det kriminella MC-gänget Bandidos har tidigare bedömts vara tillräckligt för att inte tillåtas inneha vapenlicens. Även medlemskap i Nordiska motståndsrörelsen har lett till indragna vapenlicenser.

Förra året stoppade förvaltningsrätten polisen från att dra in vapenlicensen för en muslimsk terrorsympatisör i Malmö. Polisen överklagade dock beslutet och med ett yttrande från Säkerhetspolisen konstaterade kammarrätten att mannen var olämplig.

authorimage