Nästan 3500 anmälningar om hot och våld varav 224 där knivar eller andra vapen varit inblandade – det är de fem senaste årens officiella facit för skolan enligt anmälningar till Arbetsmiljöverket. På myndigheten tror man dessutom att ett mörkertal finns och att långt ifrån alla händelser anmäls.

Det är SVT som granskat och sammanställt statistik över hot- och våldsincidenter på skolor i Sverige. Enligt det statliga TV-bolaget fortsätter händelser av det här slaget att öka. Man vill samtidigt reservera sig för att det kan handla om ökad anmälningsbenägenhet.

Under 2018 utsattes elever eller lärare för hot eller våld med kniv varje vecka. 54 anmälningar under ett år är all time high. Totalt anmäldes 845 incidenter med hot och våld 2018, vilket är en kraftig ökning jämfört med året innan då motsvarande siffra var 755.

LÄS MER: Knivdrama på internationell skola i Tyresö – två elever till sjukhus

Åsa Fahlén, ordförande för Lärarnas riksförbund, vill hellre tala om sina egna känslor än om orsakerna till att hoten och våldet i den svenska skolan ökar.

– Jag tycker att det är fruktansvärt att man ska behöva känna sig osäker och otrygg på sin arbetsplats, oavsett om det gäller lärare, övrig personal eller elever, kommenterar hon SVT:s sammanställning.

Fahlén menar också att det finns en okunskap i samhället om hur verkligheten i skolan ser ut. Man vill inte tro att det är så illa som det faktiskt är.

– När man pratar med andra personer i samhället så tror dom inte det är sant. Inte sjutton skulle man acceptera att folk slåss ute i korridoren eller att någon kallar dig nedsättande saker på något annat jobb. Men på något sätt så gör man det i skolan, säger hon till SVT.

LÄS MER: Nio års fängelse för knivmord på skola i Uppsala

Inte heller på Arbetsmiljöverket som tar emot anmälningarna vill man spekulera i varför hot och våld fortsätter att öka. ”Vi vet inte” säger Kristian Hansson, sakkunnig på myndigheten men tycker att det i”förebyggande arbetet” behöver bli bättre.

SVT har i sin genomgång av statistiken inte differentierat händelserna så att det går att se om vissa grupper av elever är överrepresenterade bland gärningsmännen eller om händelser av det här slaget är vanligare i vissa områden, exempelvis så kallade ’utsatta’. Public Service-bolaget offentliggör dock kortfattade beskrivningar av ett urval av de händelser man granskat

2018
• Leksand, 2018-09-10
Tre elever var med i slagsmål där kniv användes. Alla tre elever skadades.
• Huddinge, 2018-08-02
Elev skrek hora och fitta till personal och började kasta bandyklubbor. Sprang in i skolan och fick tag i en kökskniv. Hotade sedan personal med den och hoppade på annan elev. Tappade då kniven och kunde avväpnas medan eleven skrek att denne skulle döda skolpersonalen.
• Sigtuna, 2018-05-30
En elev stack en annan elev i ryggen två gånger med ett vasst föremål. Den stuckna eleven uppsökte sjukhus.
• Varberg, 2018-05-02
Elev hotade personal med en förskärare som låg framme. Eleven krävde pengar. Övertalades av personal att lägga ifrån sig kniven. Polis tillkallades.
• Markaryd, 2018-04-06
Elev hade med sig fällkniv och tändare till skolan. Höll kniven utfälld och riktade den mot andra elever.
• Jönköping, 2018-01-17
Elev fick tag i kniv på fritidshemmet och hotade en annan elev på tio meters avstånd. Situationen uppstod två gånger. Pedagog avledde och ingen kom till skada.

2017
• Dals-Ed, 2017-04-26
Elevassistent och elev skulle skära upp frukt. När de var klara tog eleven kniven och högg assistenten i bröstet med den. Elevassistenten lyckades parera hugget så inga fysiska skador uppstod.

2016
• Ludvika, 2016-04-20
Elev tog upp morakniv och viftade med. Rastvakt lyckades ta kniven från eleven som då blev rasande. Annan personal kom till undsättning.

2015
• Lidköping, 2015-03-18
Två elever var aggressiva. Händelsen kulminerade i grova hot och personalen blev även slagen med olika tillhyggen. En av eleverna gjorde utfall mot personal med kniv.
• Malmö, 2015-03-06
Två elever hotade under rasten yngre elever med vasst föremål. En hotades med föremålet mot huvudet och en annan tvingades doppa sin sko i vattnet.

2014
• Upplands-Bro, 2014-03-03
Elev hade med sig kniv till skolan.
• Göteborg, 2014-01-20
Aggressiv elev lyckades få tag i knivar som denne hotade personal med. Föräldrar hämtade eleven.