yougov-covid-poll-2
Utrikes

Var tredje tror att pandemin aldrig tar slut

Publicerad 12/28/2021
Annons

33 procent av de tillfrågade i en brittisk undersökning uppger att det inte ser något slut på covid-pandemin, utan att den kommer att pågå för evigt, liksom de restriktioner som följt i dess spår. Pessimisterna är den enskilt största gruppen bland de svarande.

Två år in i pandemin är andelen som inte ser något ljus i slutet av tunneln stort. I en undersökning genomförd i Storbritannien av opinionsinstitutet YouGov uppger var tredje tillfrågad att man tror att covid är något man kommer att tvingas fortsätta leva med i alla framtid. De relaterade restriktionerna och inskränkningarna i de medborgerliga fri- och rättigheterna likaså.

De utpräglade pessimisterna utgör också den i särklass största gruppen i undersökningen. Ungefär var femte tror att pandemin kommer att pågå i 1-2 år till och lika många att den fortsätter mer än 2 år in i framtiden. Bara enstaka procent av de svarande ser en ljusning de närmaste månaderna eller året.

En liten klick tror å andra sidan motsatt att pandemin redan är över. Det framgår inte huruvida där ingår personer som menar att det aldrig funnits någon pandemi. Relativt många, 15 procent, anser sig inte kunna bedöma hur länge pandemin kan komma att hålla i sig och svarar ”vet ej”.

Varierande inställning i spåren av nya omikron-varianten

Pessimismen uppges ha ökat i spåren av uppmärksamheten kring den nya så kallade omikron-varianten av viruset. Inställningen till restriktioner varierar samtidigt stort i Storbritannien. Å ena sidan utsätts premiärminister Boris Johnson för hårda påtryckningar från vissa håll om att stänga ned samhället hårdare.

Andra pekar på att även om smittspridningen ökar så är det färre som blir allvarligt sjuka av omikron och som därför anser att hårda restriktioner som skadar samhällsekonomin och inkräktar på människors frihet inte behövs.

Officiella siffror visar att två av tre britter har så lindriga symptom att de inte blir varse att de har covid förrän de testas positivt i samband med att de söker vård för helt andra åkommor. Enligt andra siffror från brittiska NHS upptas nu endast 5 procent av sjukhusplatserna av covid-patienter och den totala beläggningen i vården är under 90 procent.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1119”Ryssland redo för krig med Nato”
Annons