Capio 4

Capio Rydsgård/Genrebild. Foto: Faksimil Google Maps/Facebook

Inrikes

Vårdcentral missade blodpropp i lunga – patient dog

Publicerad 4/21/2021
Annons

En kvinna i 60-årsåldern som upplevde kraftig smärta i bröstet besökte en vårdcentral i Skåne för att få hjälp. Men läkaren gjorde ingen närmare undersökning utan ordnade istället en remiss som behandlades tre månader senare. Kvinnan avled strax därefter av en blodpropp i lungan.

Det var i januari förra året som kvinnan sökte vård hos privata sjukvårdsföretaget Capio i Rydsgård, rapporterar Ystads Allehanda.

LÄS ÄVEN: Cancersjuk kvinna avled – sex läkare missade sjukdomen

Kvinnan upplevde kraftig smärta vid inandning men även andnöd och kort andningsmönster. Läkaren som tog emot patienten visade inget intresse av att göra en närmare undersökning utan skickade patienten vidare till en lungläkare. Men det skulle dröja fram till mars innan hon fick genomgå en skiktröntgen.

Det skulle då visa sig att kvinnan hade en blodpropp i vänsterlunga men även en utvecklad cancersjukdom i både lunga och lever. Kvinnans hälsotillstånd hade under tiden försämrats kraftigt och hon avled kort därefter.

Inspektionen för vård och omsorg (IVO) riktar kritik mot vårdföretaget och läkaren som man menar borde ha gjort en noggrannare undersökning. Det framgår inte huruvida myndigheten har vidtagit någon åtgärd.

LÄS ÄVEN: Sökte vård för smärta – vårdcentral missade cancer

Simon Kristoffersson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1249”Ryssland redo för krig med Nato”
Annons