En röntgensjuksköterska från Universitetssjukhuset i Örebro har publicerat ett desperat rop på hjälp på sin Facebook där hon anklagar myndigheterna för passivitet och för ett farligt spel med människoliv. Örebro-sjukhusets presstjänst kommenterar: ”Jag kan inte säga om den här beskrivningen stämmer eller ej.”

Igår gick en röntgensjuksköterska som arbetar på Universitetssjukhuset i Örebro ut med en bild som visar den skyddsutrustning som personal på sjukhuset erbjuds. På bilden syns det verkningslösa munskydd som knappast skyddar från smittan och provisoriska egentillverkade visir.

I sin statusuppdatering riktar hon hård kritik mot regeringen och myndigheterna. Hon understryker att de bristfälliga skyddskläderna inte kommer att kunna skydda personal från smittan vilket kommer att leda till att vårdpersonal kan slås ut av coronaviruset redan i början av epidemin.

Det som är ännu allvarligare är att t o m dessa bristfälliga skyddskläder ska sparas endast till självklara och bekräftade fall av corona, och inte användas vid alla misstänkta fall.

”Noll förtroende för våra makthavare. Vissa kritiska vårdgivare har ännu sämre skydd än det ni ser här”, avslutar hon inlägget.

Samhällsnytt har pratat med Petra Ekenstam från presstjänsten i region Örebro som uppges kunna svara på frågor om beredskap. Ekenstam ville dock inte ge någon kommentar om beskrivningen av läget i inlägget.

– Jag kan inte säga om den här beskrivningen stämmer eller ej.

Hon ville inte heller besvara frågan om situationen är teoretiskt möjlig.

Samhällsnytt har sökt författaren av inlägget under dagen. Tidigare framkom uppgifter om att personal vid Västerås sjukhus tvingas tillverka egen skyddsutrustning av overheadpapper.

LÄS MER: Sjukhus tvingas tillverka ansiktsskydd av overheadblad