Enligt Jeremy Weir, koncernchef på Trafigura – ett av världens största handelsbolag på energimarknaden, hotas Europa av stora elavbrott i vinter till följd av otillräckliga naturgaslager.

– Vi har inte tillräckligt med gas för närvarande, helt enkelt, säger Weir i ett anförande på en råvarukonferens arrangerad av Financial Times.

– Vi lagrar inte för vintersäsongen. Så följaktligen är det en oroväckande realitet, att om vi får en kall vinter så kan vi få rullande elavbrott i Europa.

Enligt Weir är de ryska gasleveranser som hittills gjorts alldeles för små för att säkra energiförsörjningen. Inte heller de planerade leveranserna i december från Gazprom ser ut att räcka för att få upp lagren på adekvata nivåer.

Missa inte! Vindkraft – räddning eller fördärv? Del 2: Vindkraften & miljön

Stryps av politiska syften

I många europeiska anklagar man Ryssland för att ha minskat gasleveranserna för att trycka på för ett tyskt slutgodkännande av den omstridda gasledningen Nord Stream 2, något ryssarna förnekar. Andra kritiker, inklusive USA, menar att det rysk-tyska gasprojektet skulle göra EU alltför beroende av rysk gas för sin energiförsörjning.

Samtidigt pressat gaspriset uppåt efter att Tysklands energimyndighet tillfälligt stoppat certifieringen av Nord Stream 2-ledningen då den schweiziska operatören sägs sakna rätt företagsstruktur på sitt tyska dotterbolag för att prövningen ska kunna fortsätta.

LÄS ÄVEN: Elpriset närmar sig nya rekordnivåer – kan nå tre kronor per kilowattimme

Priset för gasleveranser nästa månad lyfter med nästan åtta procent till 88 euro per megawattimme, fyra gånger högre än normala historiska nivåer.