Den finska energimyndigheten misstänker att statliga svenska Vattenfall har ägnat sig åt prismanipulation och försökt höja marknadspriset på el. Företaget, som nekar, riskerar nu miljardböter.

Vattenfall misstänks ha erbjudit marknaden mindre mängder el än vad man haft möjlighet till, alternativt ha köpt upp för små mängder, med syfte att driva upp priset för konsumenterna.

LÄS ÄVEN: Vattenfalls VD raderade ut hela vinsten – får miljon i lönelyft

Ifall den finska energimyndigheten kan bevisa att Vattenfall har manipulerat elpriset kan marknadsdomstolen utfärda en påföljdsavgift i miljardbelopp.

Det strängaste straffet för prismanipulation ligger på tio procent av bolagets omsättning det år som brottet begåtts, vilket i Vattenfalls fall skulle handla om 2,13 miljarder euro – omkring 24 miljarder kronor.

Ett misstag

Den som informerade energimyndigheten om de eventuella oegentligheterna var dock Vattenfall själva där man hävdar att det rör sig om ett misstag.

– Vi samarbetar med myndigheterna, och väntar på deras besked, säger Markus Fisher vid Vattenfalls medieavdelning till Yle.

På energimyndigheten upplyser chefen för marknadsövervakningen, Antti Paananen, att det fortfarande är straffbart att manipulera priset ”av misstag”.

LÄS ÄVEN: Miljonregn över Vattenfalls vd medan kunderna fryser