Vattenfall vill öka sin produktion av kärnkraft. Åtgärden väntas kapa pristopparna i södra Sverige.

Vattenfalls reaktorer i Forsmark har kapacitet att producera mer energi. Tidigare höjdes effekten vid Forsmark 2 och nu är det ettans tur – i alla fall om Vattenfall får som de vill. Från den andra delen av sommaren kan effekten ökas på med 100 MW eller tio procent mer jämfört med idag. Detta väntas sänka priserna, framförallt pristopparna, i södra Sverige.

– Ja, det kommer det ju att göra i någon mån, säger energijättens ansvarige för kärnkraften, säger Torbjörn Wahlborg.

Enligt Wahlborg innebär det här det största tillskottet av planerbar kraft under hela 2020-talet, vilket alltså inte inkluderar vindkraft som inte går att planera.

Den extra energin blir framförallt viktigt vintertid, när det blåser dåligt, och då främst i södra Sverige.

Nedlagd kärnkraft höjer priserna

Även Forsmarks tredje reaktor har potential att öka kapaciteten, men för det krävs det mer investeringar och något sådan beslut är inte taget, men heller inte uteslutet, enligt Torbjörn Wahlborg.

Vattenfall inte ökat kapaciteten i Forsmark 1 tidigare, trots de skenande elpriserna, vilket har att göra med kapacitetsproblem i elnätet. Men nu ska Vattenfall ha hittat en lösning tillsammans med Svenska Kraftnät. Dock är det inte klart än. Det krävstillstånd från Svenska Kraftnät och Strålsäkerhetsmyndigheten men dessa är inte färdiga ännu.

Tidigare har den socialdemokratiska regeringen påstått att nedläggningen av svensk kärnkraft inte påverkat våra priser och skyller på faktorer utomlands. Men med större utbud så minskar priserna, allt annat lika. Vattenfalls ökning av Forsmark bekräftar det sambandet och tidigare i år gav en rapport från Energiforsk utfört i samarbete med Ea Energianalyse samma slutsats.

LÄS MER: Rapport: Vinterns elkaos orsakades av nedlagd kärnkraft

LÄS MER: Ekeroth: Elbristen beror på inkompetens och korruption

LÄS MER: Ny studie: Halva elpriset om Ringhals 1 och 2 inte stängts

LÄS MER: Efter att kärnkraften lades ner: elbrist i södra Sverige

LÄS MER: Sverige hånas av Forbes: ”Ger efter för dumhet”