På fredagen åtalades afghanske migranten Tamim Sultani i Eksjö tingsrätt misstänkt för sju mordförsök. Samnytt har tidigare uppmärksammat att rättsväsendet hävdat i media att det inte fanns något terrormotiv när Sultani högg offren. Samnytt har tagit del av förundersökningsprotokollet där det tydligt framgår att han dyrkar Allah som han ber till ”varje sekund” och att han skulle mörda för att straffa en person som hade förolämpat hans gud.

Den 3 mars löpte 22-årige Tamim Sultani amok med en kökskniv i centrala Vetlanda. Sammanlagt knivhöggs sju personer varav flera allvarligt. Enligt vittnesuppgift från ett av offren ska Sultani ha skrikit ”Allahu akbar” i samband med att han utdelade hugg.

Sultani skulle mörda när någon kränkte Allah

Kammaråklagare Adam Rullman har utrett händelsen som försök till mord. Detta eftersom han inte kan se något misstänkt terrorbrott. Men trots rättsväsendets ansträngningar att sedan mars mildra gärningsmannens motiv visar nu det slutgiltiga resultatet av polisutredningen att Sultani är en hängiven muslim som ber ”varje minut och sekund” och begick brotten på grund av att han kände sig provocerad av att någon kränkte Allah.

I polisförhör berättar Sultani att han visste att han skulle utvisas till Afghanistan men att det inte varit en orsak till attackerna. Vidare berörde det inte honom att han skulle utvisas eftersom han ville återvända. Sultani berättar att hans motiv till knivattackerna handlade om religion.

Tidigare på dagen hade Sultani stött på en okänd person som uttalat att det inte finns någon gud. Det kunde Sultani inte acceptera och beslöt sig för att straffa personen med döden.

När polisen utför en husrannsakan hittades ett exemplar av Koranen inlindad i tyg. Sultani berättar i förhör att han ”ber alla böner”.

Polisen grep Sultani av en slump

I polisförhör berättar Sultani även om situationen när polisen grep honom. Enligt Sultani kom en polisbil körande och var på väg att passera honom – men då vinkade han in polisen.

– Polisen kom väldigt fort, körande väldigt fort, och ville köra förbi men jag vinkade till polisen att det är jag. Jag vinkade att det är jag, säger Sultani i förhör.

En av polismännen i radiobilen uppger i förhör att Sultani vinkar och när de stannar till syns en blodig kniv sticka fram ur jackärmen. Polismannen drar fram sitt tjänstevapen mot Sultani.

Men Sultani vägrar släppa kniven på polismannens order. Istället hotar Sultani att skära halsen av sig själv samtidigt som han skanderar ”Allahu akbar” på platsen. Polismannen tvingas till slut skjuta Sultani.

Knivbladet med spår av blod. Foto: Polisen
Kniven. Foto: Polisen

Bekant: ”Han har bott i Ryssland och Iran”

I polisförhör berättar bekanta att Sultani är troende muslim och att han innan han invandrade till Sverige som afghansk flykting har bott i Ryssland och dessförinnan i Irans huvudstad Tehran – detta under en tidsperiod på någonstans mellan 10-20 år. Vidare berättar en bekant att Sultani ska ha haft ett arbete vid ett slakteri och där lärt sig hur man slaktar med kniv.

LÄS ÄVEN: Här är Tamim Sultani – ensamkommande som misstänks för attacken i Vetlanda

Polischefen: ”Offren var på fel plats – helt enkelt”

Ett par dagar efter de blodiga attackerna i Vetlanda gick Jonas Lindell, som är lokalpolisområdeschef i Höglandet, ut i media för att kommentera vad som möjliggjorde dådet.

 Mycket tyder på att de här offren är slumpvist utvalda. De var på fel plats vid fel tillfälle, helt enkelt, slog Lindell fast. Uttalandet mötte hård kritik där man menade att det var Sultani som befunnit sig på fel plats, inte brottsoffren.

Rättegången hålls i Eksjö tingsrätt mellan den 21 maj och 3 juni.

LÄS ÄVEN: Polischef om blodbadet i Vetlanda: ”Offren var på fel plats – helt enkelt”

Tycker du om det vi gör?

Donera då en slant till tidningen. Utan ditt stöd kan vi inte fortsätta att granska etablissemanget.

Du kan swisha 123 083 3350, fylla i formuläret nedan eller klicka här för övriga alternativ.