Ungerns premiärminister Victor Orban besökte i torsdags landets södra gräns och varnade för ökad migration i takt med att vädret blir varmare. Han inspekterade gränsstängslet tillsammans med Peter Pellegrini, Slovakiens premiärminister. Under besöket sa Orban att invandringen till Europa är ”en organiserad invasion”.

Orban tackade Slovakien för samarbetet och sa att det skulle vara mycket svårare utan dem, rapporterar Hungary Today.

– Det är hårt jobb som vi skulle ha svårt att utföra utan hjälp och våra allierade, sa han.

Han påpekade också att situationen vid ungerska gränsen i internationell media inte rapporteras korrekt, och berättade att 95 procent av migranterna som kommer till gränsen är ”män i militär ålder”.

– Det är förbjudet att säga det i Europa, men detta är en organiserad invasion, fortsatte Orban.

Anledningen till att Orbán bjudit in Pellegrini för att inspektera gränsen är att antalet illegala gränsövergångar har ökat kraftigt på sistone. Mer än 5 000 migranter har försökt komma in i Ungern illegalt hittills i år, berättade Orban, och lade till att många av migrantgrupperna varit organiserade.

Över 100 000 på väg

Över 100 000 migranter ska enligt premiärministern vara på väg via Balkan-rutten, och om Ungern tillät dem så skulle de komma in i landet och även nå Slovakien.

Orban uttryckte sin tacksamhet till den slovakiska regeringen för deras stöd till Ungern med gränskontroller och över att deras samarbete stärkts där Slovakien är beredda att hjälpa Ungern igen om migrationstrycket skulle öka.

Premiärministern påpekade även att den ungerska gränsen inte är stängd, men att migranter får följa de normala procedurerna. Det innebär att man placeras i en transitzon tills den juridiska processen är klar. De som får godkänt kan resa in i Ungern, annars får de lämna.

– Om alla agerade så här skulle livet vara fint, sa Orban. Men majoriteten gör inte det utan väljer istället en illegal väg.

Ungerska underrättelsetjänsten övervakar situationen och har en tydlig bild över hur ”migrantströmmarna organiseras”. Orbán poängterade att migranterna stöttas av organisationer som agerar på samma sätt som flyktingsmugglare. Dessa organisationer har avsevärda finansiella resurser och stora logistiska kapaciteter.

EU vägrar hjälpa

Under mötet sa Orbán även att EU vägrar hjälpa till att finansiera gränskontrollerna ”eftersom vi är på fel lista”. Ungern var först med att bygga gränsstaketet så ”vi ses som den första brottslingen”, lade han till.

Även Pellegrini påpekade det viktiga i att skydda den ungersk-serbiska gränsen och framhöll att den gränsen faktiskt är där det passfria Schengen-området börjar.

Även Slovakien skulle få problem om gränsen inte höll. Landet hanterar gränsen mot Ukraina men Ungern behöver hjälp vid sin södra gräns, sa Pellegrini. Han intygade även att landet är fortsatt redo att hjälpa Ungern att hålla migranterna borta.

Nedan kan ett nyhetsinslag om Orbans och Pellegrinis besök vid gränsen ses:

https://www.facebook.com/orbanviktor/videos/984556375278842/?v=984556375278842