Ett videoklipp som sprids i sociala medier visar hur en bråkig tågresenär lyfts ut ur tåget av en annan resenär. Händelsen inträffade under veckan på ett Pågatåg och bekräftas av Skånetrafikens Mats Ohlsson.
– Det är en autentisk händelse, säger Ohlsson till Samnytt.

Det är på ett Pågatåg mellan Helsingborg och Trelleborg under tisdagen som en bråkig man kliver ombord. Mannen uppträder otrevligt mot andra resenärer på tåget.

Utåtagerande man

Mats Ohlsson är affärsutvecklare på Skånetrafiken. Han berättar om händelsen för Samnytt.

– I det här fallet är det ett par kunder i tåget som uppmärksammar kundvärden på att man fått ombord en kund som beter sig illa, kort och gott, och är otrevlig. Kundvärden följer med kunderna som sagt till om det här. Han går fram och kontrollerar och det stårt klart ganska snabbt att det här är en person som behöver avvisas från tåget, säger Ohlsson och fortsätter:

Mats Ohlsson. Pressbild

– När du åker med oss som kund så är det några saker som du behöver tänka på. Det ena är att du ska ha ett giltigt färdbevis, men du ska också uppträda okej mot personal och andra kunder. Det är ganska enkla och självklara regler, men det var uppenbart att så var inte fallet. Han var utåtagerande mot andra resenärer.

När tåget stannar vid Gunnesbo station i Lund uppmanas den otrevlige mannen lämna tåget.

Blir utlyft

Men såväl kundvärdens som övriga resenärers uppmaningar att lämna tåget hörsammas inte. På bruten svenska protesterar mannen mot att han blir avvisad.

Då kliver en annan resenär, en lång man, fram och lyfter ut bråkstaken ur tåget. Den dramatiska händelsen fångas på film av en annan resenär.

Filmen har fått stor spridning på Tiktok, Twitter och andra sociala medier. Flera som kommenterat den kallar den handlingskraftige medresenären för en ”viking”.

– Som man ser på den här filmen uppstår en diskussion. Det dyker upp en annan resenär som tar saken i egna händer och helt enkelt lyfter av den här killen som inte var så samarbetsvillig. Därefter fortsätter färden. Det är i princip vad vi vet, säger Ohlsson.

Oklar identitet på ”vikingen”

VR Sverige, som sköter driften av Pågatågen, har skrivit en rapport om händelsen. Men den är inte polisanmäld, och det är inte utrett vem vare sig den bråkige resenären eller ”vikingen” är.

– Vår entreprenörs personal har skött det här bra. Kundvärden har bett resenären lämna tåget eftersom han inte uppförde sig. Det finns rutiner och regler för hur det ska gå till. Vägrar man att lyda så kan ombordpersonal rekvirera vakter på stationer, men även polis, säger Mats Ohlson och konstaterar:

– Folk som reser med våra tåg är ofta väldigt tidskritiska. De är pendlare och ska vidare. Här är det en kund som tröttnar och lyfter av honom.