Syrattack England London
Utrikes

Video: Män med invandrarbakgrund dömda för syraattacker på homosexuella i London

Publicerad 1/22/2019
Annons

En grupp män med invandrarbakgrund har dömts för syraattacker i England. Enligt brittisk media har männen haft homofobiska motiv till gärningarna.

Det var en eftermiddag i maj förra året som nio män rånade en man i stadsdelen Hackney i nordöstra London, rapporterar Londonpolisen.

Samtidigt som rånet ägde rum hade en annan grupp män nyligen lämnat en gaybar i närheten av gatan Alvington Crescent. När männen passerade rånet på gatan försökte de ingripa och stoppa det. I samband med ingripandet omringades de av gärningsmännen på bilden ovan.

LÄS ÄVEN: Kraftig ökning av syraattacker i England – yngsta offret en elvaåring

Gärningsmännen började sedan skrika homofobiska slagord. Därefter eskalerade den hotfulla situationen till slag och sparkar. Under den pågående misshandeln tog gärningsmännen fram syra som sedan sprejades i ansiktet på männen från gaybaren.

När de attackerade männen insåg vad som skedde försökte de fly från platsen. Gärningsmännen sprang efter och försökte samtidigt spreja ned deras kroppar med den frätande syran.

Sedan fortsatte gärningsmännen att jaga de flyende männen med bil. Under jakten skrek de homofobiska slagord. De deklarerade även att det är ”vi som styr Hackney”.

De attackerade männen har bland annat fått frakturer i ansiktet och brännskador i ögonen.

https://www.youtube.com/watch?v=Qs0VkZ3Z6js

Polisen: ”Långa fängelsestraff”
Genom övervakningskameror i området lyckades polisen identifiera gärningsmännen. David Leitner som ledde polisutredningen är nöjd med arbetet som resulterade i att man lyckades fånga in alla som medverkade.

– Sju våldsamma och farliga män har idag försvunnit från Londons gator och kommer nu tillbringa lång tid i fängelse, förklarade Leitner.

Den 17 januari fick gärningsmännen sina domar i Wood Green Crown Court.

24-årige Huseyin Onel dömdes till 17 års fängelse för syraattack, plus ett extra påslag med ytterligare tre år. Han dömdes även till nio års fängelse för att det rör sig om ett flertal syraattacker samt ytterligare tre års fängelse för våldsamt upplopp, påföljder som dock skall löpa parallellt med den längre påföljden.

30-årige Mehmet Tekagac dömdes till 14,5 års fängelse för syraattack, plus ett extra påslag med ytterligare tre år. Tekagac dömdes även till åtta års fängelse för rån och tre års fängelse för våldsamt upplopp, påföljder som dock skall löpa parallellt med den längre påföljden.

27-årige Onur Ardic dömdes till 14 års fängelse för syraattack, plus ett extra påslag med ytterligare tre år. Ardic dömdes även till tre års fängelse för våldsamt upplopp, en påföljd som dock skall löpa parallellt med den längre påföljden..

20-årige Guven Ulas dömdes till 2 år och 6 månaders fängelse för våldsamt upplopp.

30-årige Mustafa Kiziltan dömdes till 2 år och 3 månaders fängelse för våldsamt upplopp och trafikbrott.

22-årige Serkan Kiziltan dömdes till 1 år och 6 månaders fängelse för våldsamt upplopp.

21-årige Umit Kaygizis dömdes till 2 år och 4 månaders fängelse för våldsamt upplopp.

Resterande två personer, 24-årige Yasam Erdogan och 23-årige Turgut Adakan dömdes båda villkorligt till 1 år och 6 månaders fängelse. Om de begår ett brott inom två år kommer de att få avtjäna den nu utdömda strafftiden för våldsamt upplopp.

Simon Kristoffersson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1040Forskare: Smarta människor vaccinerade sig tidigare än andra
Annons