På onsdagen var det dags för den första riksdagsdebatten efter sommaruppehållet. Ett av Sverigedemokraternas nytillskott, civilingenjören och energianalytikern Elsa Widding, genererade rubriker direkt då hon utmanade det politiskt korrekta narrativet kring den påstådda klimatkrisen.

Elsa Widding valdes in i riksdagen i samband med valet och har nu deltagit i sin första debatt i riksdagen. Där uppgav hon att den så kallade klimatkrisen saknar vetenskapligt stöd och att allt som görs på klimatområdet är symbolpolitik.

LÄS ÄVEN: SVT:s inslag om ”klimatförnekare” anmäls till Granskningsnämnden och Medieombudsmannen

Under debatten sa Widding också att ordet kris bör användas med stor försiktighet och konstaterade att de ansträngningar som görs aldrig kommer att kunna mätas som en temperaturpåverkan.

Vidare hänvisade hon till FN:s klimatpanel IPCC om att Sverige minskar utsläppen till noll så påverkar det den globala temperaturen med 0,0027 grader.

Rödgrön ilska

Widdings anförande upprörde den rödgröna oppositionen.

– Det är bedrövligt, jag skäms. För 24 timmar sedan stod vi och lyssnade på Ulf Kristersson här i riksdagens kammare som talade vitt och brett om klimatarbetet och Parisavtalet, och här står vi 24 timmar senare och lyssnar på det största underlaget i regeringsunderlaget som rent ut sagt drar hela arbetet för att rädda vår planet i smutsen, sa Markus Selin (S) med höjd röst och gester som hänvisade till den 19-åriga aktivisten Greta Thunberg och hennes återkommande demonstrationer.

LÄS ÄVEN: 1 100 forskare och experter i gemensam publikation: ”Det finns ingen klimatkris”

– Det är bra att läsa på, svarade Widding som berättade att hon under lång tid detaljstuderat all tillgänglig data.

Se hela debatten nedan: