Samnytt har besökt Polens huvudstad Warszawa för en intervju med Sejmens vice talman Krzysztof Bosak om utvecklingen i Polen och EU.

Det är inte enkelt att få till en intervju med Krzysztof Bosak, vice talman för den viktigare av det polska parlamentets två kamrar – underhuset Sejmen. Toppolitikerns assistent svarar ständigt i telefonen att Bosak inte hinner.

LÄS ÄVEN: Reportage: Polens nya premiärminister eftersträvar absolut makt

42-årige Krzysztof Bosak har varit engagerad i polsk politik sedan år 2000 och idag har han fullt upp med sitt politiska arbete i Sejmen men även en pågående EU-valskampanj på landets gator.

Bosaks nationalkonservativa parti Konfederationen för Frihet och Oberoende (Konfederacja) vill nämligen ha toppolitikern på sina valmöten. Men trots ett fullspäckat schema har Bosak tagit sig tid att tala med Samnytt.

Vid sidan om att tjänstgöra som polska parlamentets vice talman är Bosak även ledaren för den Nationella rörelsen, en av tre grupperingar som bildar partiet Konfederacja, och han är mycket populär bland sina sympatisörer.

Bosaks vältaliga kommentarer i den politiska debatten i Polen gör att han av många polacker uppfattas som en mer moderat och återhållsam politiker än flera av hans kollegor inom högern.

Bosak medverkar ofta i polska medier där han gärna kritiserar det stora högerpartiet Lag och Rättvisa (PiS). Enligt Bosak kan man beskriva Lag och Rättvisa som cyniska socialister med nationalistiska drag.

När det gäller den styrande vänsterliberala regeringen med premiärminister Donald Tusk i spetsen – sparar vice talman Krzysztof Bosak inte på orden. Han ser dessa politiker som EU:s marionetter. 

LÄS ÄVEN: Tystnaden om den polska vänsterregeringens övergrepp mot media är talande

Bosak har även en hälsning till svenska folket.

– Jag vill önska det bästa för Sverige. Vi är grannar och jag hoppas att vi kan samarbeta. Jag önskar att Sveriges dåliga politik kan få ett slut och att det bildas en bra regering som kan säkra den svenska nationens framtid.

Se vår intervju med Krzysztof Bosak: