Roboten Spot, som utvecklas av Boston Dynamics, har utrustats med en arm. Nu hoppas det amerikanska robotikföretaget på fler intresserade kunder inom industrin.

Miljoner har fascinerats över hur den dansar i videoklipp på Youtube och förfärats av de tuffa tester den utsätts för av sina utvecklare. Under veckan släppte Boston Dynamics en ny, uppdaterad, version av Spot. Nu kan hugade spekulanter även få en robotarm på köpet när de skaffar en Spot.

”Den hittar och plockar upp föremål (skräp), städar upp vardagsrummet, öppnar dörrar, hanterar spakar och ventiler, sköter trädgården och har i största allmänhet roligt”, skriver Boston Dynamics på Youtube.

Beskrivningen till trots är det knappast vanliga privatpersoner som är tilltänkta som köpare. Enligt The Verge kostar en Spot 74 500 dollar, motsvarande nästan 630 000 kronor, vilket skulle göra den till en väldigt dyr hushållsmaskin. Istället är det industrin som Boston Dynamics hoppas ska vara intresserade av den avancerade roboten. Hittills har drygt 400 exemplar av Spot sålts.

En Spot kan exempelvis placeras på en otillgänglig arbetsplats eller plats dit det är farligt att skicka människor. Oljeplattformar och gruvschakt nämns som exempel på platser som är idealiska för en robot som Spot. Byggarbetsplatser är ett annat exempel. Med hjälp av Spots kameror och robotarm kan därefter inspektioner och vissa arbetsuppgifter utföras på distans. Spot har till och med använts till vissa arbetsuppgifter inom sjukvården i Boston under den rådande coronapandemin.

En stor del av utvecklingen vid Boston Dynamics har bekostats av DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency), en myndighet som lyder under USA:s försvarsdepartement. Företagets allra första robot BigDog skapades i syfte att avlasta amerikanska soldater i terräng. År 2013 köptes Boston Dynamics av Google och sedan december 2020 ägs företaget av sydkoreanska Hyundai Motor Group, men fortsätter att vara baserat i Waltham i Massachusetts, USA.