Efter ett uttalande av en kvinnlig senegalesisk regeringspolitiker, som uppfattats vara förolämpande mot en muslimsk ledare, valde en manlig politiker att slå till henne. Detta mitt under en omröstning i Senegals parlament.

Det var under en omröstning om justitieministeriets budget för 2023 på torsdagen som den senegalesiske oppositionspolitikern Massata Samb gick fram till den kvinnliga regeringspolitikern Amy Ndiaye Gniby och slog till henne i ansiktet, rapporterar Reuters.

Anledningen var att hon ett par dagar tidigare sagt något som han tyckte var en förolämpning mot Serigne Moustapha Sy – en inflytelserik muslimsk andlig ledare som sympatiserar med den politiska oppositionen.

– Herr ordförande, en representant har stått framför den här tribunen för att förolämpa någons marabout [muslimsk andlig ledare],” sa Samb före han valde att gå till attack mot den gravida kvinnan.

Bråket fångades på film

Bråket fångades på film och visar hur den kvinnliga lagstiftaren, efter att ha blivit attackerad, ställer sig upp och kastar en stol mot mannen som slog henne.

Amy Ndiaye Gniby ramlar sedan ner på golvet och får hjälp upp av politiker från hennes politiska sida. Ett knytnävsslagsmål utbryter sedan bland parlamentsledamöter varpå talmannen avbryter sammankomsten.

Den så kallade ”förolämpningen” bestod av en anklagelse om att den religiöse ledaren ska ha svikit sitt ord och varit respektlös mot president Macky Sall, rapporterar Africanews.

Efter händelsen har en större debatt utlösts i Senegal angående våld mot kvinnor. Amy Ndiaye Gnibys kollega har berättat för allmänheten att hon fortfarande löper risk att förlora barnet hon har i magen på grund av de slag och sparkar hon tog emot.