Under en ishockeyturnering för transpersoner i november fick Danny Maki, biologisk kvinna och numera transman, hjärnskakning efter att en mycket större spelare, en biologisk man som är transkvinna, kolliderade med honom.

Transkvinnors deltagande i sporter för biologiska kvinnor har varit ett hett omdebatterat ämne då dessa har ett naturligt övertag, men även för att biologiska kvinnor riskerar att skadas i sporter där närkontakt ingår – som ishockey.

LÄS ÄVEN: NHL: Transkvinnor är kvinnor

I turneringen i amerikanska Middleton, Wisconsin spelades en mästerskapsmatch där ett lag dominerat av transkvinnor slog ett lag med mestadels transmän – alltså biologiska män mot biologiska kvinnor.

Under matchen slogs Danny Maki ned och fick hjärnskakning efter vad som verkade vara en oavsiktlig tackling, något som fångades på video.

Vissa menar att händelsen utgör ett utmärkt exempel på farorna med att låta starkare och mer kraftfulla transpersoner tävla mot mindre biologiska kvinnor, eller transpersoner.

Fördes till sjukhus

Maki spelade för Team Black mot Team Pink då han träffades på isen av en rosa- och blåhårig spelare som hittills bara har identifierats med sitt tröjnummer 90.

Kraften fick Maki att snurra in i rinkens vägg. Han blev sedan liggande orörlig på isen och fördes därefter till sjukhus där han fick diagnosen hjärnskakning.

LÄS ÄVEN: Transkvinnors deltagande i simning begränsas

Efter turneringen postade Maki ett uttalande som meddelade att han var okej men gav en förvirrad förklaring av vad som hände där tacklingen inte nämndes.