Polens gränsbevakning anklagar tysk polis för att smygdumpa illegala migranter på den polska sidan av gränsen mellan länderna. På sociala medier cirkulerar bilder på klungor av migranter med väskor som allt oftare påträffas i polska städer. Oppositionen i Polen oroas över att landet står inför en migrantkris och kräver svar från både polska och tyska myndigheter. Samnytt har följt med en polsk parlamentariker till gränsen för att se problematiken.

Tidigare i juni fångade en övervakningskamera vid ett köpcentrum i staden Osinów Dolny, nära gränsen till Tyskland, en polisbuss som körde in på parkeringen. På videon som har publicerats av den lokala nyhetssajten – Chojna24, ses två vuxna och tre barn kliva ur polisfordonet.

LÄS ÄVEN: Reportage: Europa eller Mellanöstern?

Enligt ögonvittnen till händelsen, som citeras av nyhetssajten Chojna24, körde den tyska polisbussen sedan omedelbart tillbaka till Tyskland. 

Personerna som lämnades på parkeringsplatsen är enligt den tyska federala polisen en afghansk familj, som den 6 juni olagligt tog sig in i Polen från Belarus för att söka asyl. Familjen placerades på en polsk flyktinganläggning men flydde sedan därifrån till Tyskland. 

Polska myndigheter protesterar

I samband med att händelsen uppmärksammats av polska medier, skrev Polens gränsbevakning ett inlägg på plattformen X där man anklagade den tyska federala polisen för att bryta Dublin III-förordningen gällande återtaganden av asylsökande.

”Den tyska polisens överlämning av utlänningar till Polen, skedde i strid med principerna för samarbetet mellan de två länderna. De tyska myndigheterna får inte fatta ett sådant beslut efter eget godtycke”, står att läsa i inlägget.

Polens premiärminister Donald Tusk lovade att han skulle ta upp den ”oacceptabla händelsen” med Tysklands förbundskansler Olaf Scholz. På tisdagen skrev regeringskansliet att den tyska regeringen har bett om ursäkt för att den federala polisen ägnade sig åt att smygdumpa migranter i Polen.

Migranter driver omkring på polska gator

Händelsen som filmades i fredags är enligt Paweł Słowiński – ansvarig utgivaren av tidningen Chojna24 – inte en engångsföreteelse.

– På sistone har vi fått mycket information från våra läsare om att inte bara grupper av migranter driver omkring på gatorna men även om flera fall där man iakttagit tyska polisbilar som kör in i Polen, lämnar migranter och åker tillbaka till Tyskland, berättar Słowiński till Radio Wnet. 

Migranter på gatorna i Polen.

Samnytt följde med

Även i den polska staden Szczecin ses allt oftare migranter från Mellanöstern. Det bevittnar även Samnytts korrespondent i Polen när han följer med Lag och Rättvisas (PiS) parlamentariker Dariusz Matecki på en kontrollresa längs gränsen till Tyskland. 

Under resan konfronterade Matecki tyska poliser om förflyttningen av migranter från Tyskland till Polen. Poliserna ringde till sina chefer till Berlin och fick tillåtelse att besvara den polske parlamentarikerns frågor.

– Poliser jag talade med bekräftar faktiskt att det sker förflyttningar från Tyskland till Polen. Människor som korsar den här bron kontrolleras ofta och de som reser in i Tyskland olagligt skickas helt enkelt tillbaka till Polen via den här bron, berättar parlamentarikern för Samnytt.

Därefter besökte parlamentarikern gränsbevakningen i Krosno Odrzańskie som ansvarar för skyddet av den största delen av Polens gräns till Tyskland. Matecki ställde frågor huruvbida de kände till förflyttningen av migranter från Tyskland till Polen.

– Jag fick uppgifter om totalt 549 fall av tyska pushbacks från första januari till den 31 maj. Det rör sig om utlänningar från olika länder, varav 66 från Syrien, 49 från Afghanistan, 27 från Somalia. Flyktingförläggningen här är full – 79 av 80 platser är belagda, säger Matecki efter mötet med chefen för gränsbevakningen i Krosno Odrzańskie och fortsätter:

– Så var är de andra illegala migranterna som har avvisats från Tyskland?

Se videon här:

SE VIDEO: Samnytt möter polska parlamentets vice talman