Dagsböter och villkorlig dom blev straffet för mannen som förfalskat ett examensbevis från Officershögskolan. Konsekvenserna för Sverige kan dock bli mer långtgående sedan Försvarsmakten kastas in i en internationell förtroendekris.

Den falske officeren som i över ett årtionde fått ledande och känsliga uppdrag inom Försvarsmakten är idag ångerfull. ”Förlåt, Försvarsmakten”, säger han enligt Mats Ström, brigadgeneral och kommunikationsdirektör vid Försvarsmakten, skriver DN bakom betalvägg.

I flera år var mannen anställd vid säkerhetskontoret på den militära underrättelse- och säkerhetstjänsten (Must). Där arbetade han bland annat med att samordna den ytterst känsliga signalskyddstjänsten i både Sverige och utlandet samt att utveckla informationssystem för att administrera kryptonycklar.

Den falske officeren har även deltagit i flera svenska utlandsinsatser. I Afghanistan var han anställd som reservofficer. Som major satt han i förbandsledningen. Han hade en säkerhetsklassad tjänst som chef för en mycket känslig avdelning med uppdrag att hantera hemliga kryptonycklar.

Kontaktperson för ryska säkerhetstjänsten FSB

Han har även tilldelats en prestigefull tjänst vid Natos militära högkvarter Supreme Headquarters Allied Powers Europe (Shape), i Casteau, strax norr om Mons i Belgien. Där arbetade han med säkerhetsklassade uppgifter vid Kustbevakningen och utsågs dessutom till myndighetens kontaktperson för ryska säkerhetstjänsten FSB.

2019 handplockades mannen till att bli stabschef för den svenska FN-insatsen i Mali. Uppdraget påbörjades men avbröts innan han kommit på plats i Afrika, då han stängts av från tjänsten.

Den 19 februari delgavs mannen för första gången misstanke om brukande av falsk urkund, under ett förhör. Han berättade då själv om hur han förfalskat sitt intyg om officersexamen. Intyget är undertecknat av en överste som inte existerar, skriver DN.

– Han finns inte. Det är en fiktiv person. Vad jag känner till så finns det ingen Överste Carlsson, säger mannen under förhöret.

Stängdes av från officersutbildningen

Mannen beskriver hur han baserat dokumentet på ett gammalt idrottsdiplom och plockat Försvarsmaktens vapensköld från nätet. Han förklarar att han egentligen inte har en aning om hur ett examensbevis från officershögskolan ser ut.

Sanningen är att mannen stängdes av från officersutbildningen 1999. Anledningen var att han bedömts som olämplig efter att det uppdagats att han ljugit om sina meriter redan då.

– Det handlar om en livslögn där min omgivning tror på det här. Jag tror nästan på det själv, sade han under förhör.

Mannen delgavs i slutet av april ett strafföreläggande med dagsböter och villkorlig dom för brukande av falsk urkund i två fall.

Försvarsmakten medger att flera fel, begångna av chefer på olika nivåer, inneburit att mannen undgått upptäckt men ger inga svar på hur det gått till när de falska uppgifterna om officersexamen och akademisk examen registrerats i systemet.

“Skandalen kan påverka Sveriges samarbete med Nato”

Att den så kallade Sverigebilden har tagit skada råder det inget tvivel om. “Skandalen kan påverka Sveriges samarbete med Nato”, rapporterade exempelvis den tyska tidningen FAZ tidigare i år. Franska Le Monde skrev att ”Fallet är desto mer obegripligt eftersom det sker i Sverige, där varje invånare har ett personnummer”.

Alla upprörs dock inte, amerikanska Task & Purpose, som fokuserar på militära nyheter, var snarare imponerade av att mannen lyckats ta sig så långt som till Nato-högkvarteret.

Ett omfattande lobbyarbete för att återställa förtroendet för det svenska försvaret internationellt verkar nu ha inletts. I flera Nato-länder har artiklar publicerats som intygar att “den falske svenske officeren spionerade inte på Nato och åsamkade ingen skada på säkerheten”. Rubriken “Sweden: Fake officer didn’t spy at NATO or hurt security” får 3600 träffar på Google.

authorimage