➤ Aftonbladet på krigsstigen mot sina läsare – hotar med rättsliga åtgärder.

Igår rapporterade Samhällsnytt om våldtäktsanklagelser som medieprofilen Cissi Wallin riktat mot Aftonbladets skribent Fredrik Virtanen i ett inlägg på Instagram. I sociala medier blev Cissi Wallins inlägg stort med många läsare som uttryckte sin avsky mot mediemannen och stöd till Wallin.

Samtidigt undrade flera hur Aftonbladet och andra gammelmedia kommer att hantera fallet, som blir allt mer besvärande för mediejätten i och med att två nya kvinnor också trätt fram med anklagelser om sexuella trakasserier mot Virtanen.

Ikväll kom svaret när Aftonbladet publicerade en artikel med rubriken ”Dela andras uppgifter kan vara förtal”. Trots att det inte görs några direkta referenser till fallet, kopplas artikeln bland annat på Twitter till pågående #virtanengate. Budskapet i artikeln tolkas som ett illa dolt hot såväl mot Aftonbladets egna läsare som mot alternativmedier.

Aftonbladets hotfulla utspel markerar därmed en ny milstolpe i svenska mediers evolution – istället för att bevaka händelser med ett stort allmänintresse agerar tidningen som en censor med försök att stoppa spridningen av obekväma uppgifter.

Samhällsnytt noterar att ingen gammelmedia i skrivande stund har rapporterat om fallet.