jacob wallenberg

Jacob Wallenberg. Foto: VisbyStar, CC BY-SA 4.0

Ekonomi

Wallenberg flyttar tillgångar till nytt bolag – ska ”skola in ny generation”

Publicerad 5/15/2021
Annons

Familjen Wallenbergs nybildade bolag Wallenberg Investments AB kommer att ta över ägandet av stiftelsernas tillgångar värda omkring 85 miljarder kronor. Här ska man bland annat säkerställa att den nya generationen är redo att ta vid då det är dags.

Med miljardtillgångarna blir Wallenberg Investments AB ”ägarens ägare” där strategiska framtidsbeslut ska fattas.

”Det här handlar om att sätta en långsiktig struktur på plats som tydliggör stiftelsernas tillgångar under ett och samma tak”, säger Michael Treschow, ordförande i Wallenberg Investments AB, tidigare ordförande i bland annat Ericsson och Unilever i en skriftlig kommentar till SvD.

Enligt Treschow möjliggör det nya bolaget att kapitalförvaltning, ägarstyrning och nätverksbyggande kan bedrivas mer effektivt, slagkraftigt och utvecklas långsiktigt.

Övriga ledamöter i styrelsen är Jacob Wallenberg, Marcus Wallenberg, Peter ”Poker” Wallenberg, Hans Wibom och Claes Dahlbäck.

Nästa generation

I samband med en intervju med Dagens Industri nyligen uppgav Jacob Wallenberg att det nya bolaget även ska användas till en del av arbetet där man försöker få in nästa generation i allt högre grad i verksamheten.

Oscar Stege Unger är senior rådgivare och talesperson för familjen Wallenberg.

– Förhoppningen är att nästa generation Wallenberg ska engagera sig mer och mer. I dag sitter ett tiotal på olika poster i stiftelsernas styrelser för att lyssna in och lära. Wallenberg Investments AB blir ett nyckelbolag i sfären och det är naturligtvis tänkbart att några i nästa generation över tid får en chans att vara med i någon form även här, säger Stege.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1060Forskare: Smarta människor vaccinerade sig tidigare än andra
Annons