Kritiken växer sig allt starkare mot Världshälsoorganisationen och dess ordförande Tedros Adhanom efter att det blev känt att organisationen godkänt att de ökända djurmarknaderna i Kina öppnas igen. Organisationen motverkar även försök att stänga marknaderna för gott.

Kinesiska djurmarknader är kända för sina grymma sätt att behandla levande djur. De har även kallats för virusinkubatorer där virus från djur som annars inte möts i naturen kan mutera och hoppa över till människor. Det är vad som hände 2003 då den första SARS-epidemin bröt ut. Även den här gången hävdar kinesiska staten att coronaviruset kom från djurmarknaden i Wuhan.

Trots detta beslutade den kinesiska staten att åter öppna djurmarknader som stängdes under en kortare tid mitt under epidemin i Kina. WHO godkände beslutet och meddelade i ett uttalande att ”djurmarknader och andra matmarknader inte ska stängas”. Agerandet påkallade stark kritik från bland annat Australiens premiärminister som kallade det ”outgrundligt” med tanke på de faror som djurmarknaderna utgör.

I ett uttalande igår avfärdade Världshälsoorganisationen uppmaningar om att stänga marknaderna för gott som förts fram runt hela världen och menade att de istället ska vara ”väl reglerade och ordnade.”

”Vi har tillsammans skrivit riktlinjer för friska säkra marknader”, uppgav WHO:s talesperson till medierna.

En hund kokas levande – ett sätt att laga mat för att ta del av djurens ”livsenergi” i Kina:

Uttalandet kommer strax efter att Donald Trump frusit finansieringen av organisationen efter anklagelserna om att WHO:s ordförande Tedros Adhahom har otillbörliga relationer med den kinesiska regimen samt att organisationens försenade respons till utbrottet av Covid-19 har bidragit till att det utvecklades till en global pandemi.

I Sverige är det framförallt statstelevisionen som kampanjat för att djurmarknaderna i Kina fortsatt ska hållas öppna. I ett inslag i programmet Utrikesbyrån försökte man tona ned problemet samt normalisera den grymma behandling som djur utsätts för i Kina:

LÄS MER: Statstelevisionen försvarar kinesiska djurmarknader: ”Vår favorit är blodsoppa med inälvor”