Med kraftigt höjda smittotal runtom i Europa, och många länder återinfört restriktioner och nedstängningar, varnar Världshälsoorganisationen nu för att obligatorisk vaccinering kan användas som ”en sista utväg”. Och i Tyskland påstås tvångsvaccinering vara ”oundvikligt”.

Nyligen beslutade Österrike att från och med februari nästa år göra vaccinering obligatoriskt. De som vägrar riskerar böter eller fängelse. Samtidigt har enorma och stundtals våldsamma demonstrationer hållits i hela Europa i helgen mot vaccinpass och andra relaterade krav.

– Covid-19 är återigen på första plats över dödsorsaker i vår region. Vi vet vad som behöver göras, säger Hans Kluge, WHO:s Europachef, till BBC.

LÄS ÄVEN: Ilska mot vaccinpassen – Folkhälsomyndigheten JO-anmäls

Han uppmanar länder att återinföra maskrekommendationer för att bekämpa smittan och hävdar att vaccinationstäckningen inte räcker. Obligatorisk vaccinering menar han kan ses som en ”sista utväg”.

– Innan det finns det andra åtgärder, så som covidpass, säger han till den brittiska nyhetskanalen, och tillägger:

– Det här är inte en frihetsbegränsning, utan ett verktyg för att behålla vår individuella frihet.

Tyskland följer Österrike

Enligt Tysklands turistkommissionär Thomas Bareiss betyder det försämrade läget att förr eller senare kommer vaccinering att bli obligatoriskt och oundvikligt även där. Han anser också att det var fel att inte göra vaccineringarna obligatoriska från början.

LÄS ÄVEN: Tyskland kan följa Österrikes beslut om husarrest för ovaccinerade