Tedros-Adhanom-Ghebreyesus-83773

Bild: D. Woldu.

Utrikes

WHO:s generaldirektör medlem i kommunistisk terrororganisation

Publicerad 4/9/2020
Annons

Högsta chefen för Världshälsoorganisationen, Tedros Adhanom Ghebreyesus, har en bakgrund som revolutionär kommunist i den terrorstämplade etiopiska milisen Tigreanska folkets befrielsefront (TPLF). Han uppmärksammades för några år sedan i samband med ett försök att få Zimbabwes kommunistiska diktator Robert Mugabe utnämnd till WHO:s världsambassadör.

Världshälsoorganisationen (WHO) har den senaste tiden varit i strålkastarljuset i och med den globala coronapandemin. Dess generaldirektör, Tedros Adhanom Ghebreyesus, har uppmärksammats för kontroversiella hyllningar av hur den kommunistiska diktaturregimen i Kina hanterat virusutbrottet som allmänt anses ha sitt ursprung i Wuhan.

WHO-chefens lovord kontrasterar mot den kritik som från de flesta andra håll har riktats mot Kina för brister i hanteringen och mörkläggning av information om utbrottet. En förklaring som nu framförs till Ghebreyesus Kinavänliga hållning är dennes bakgrund som revolutionär kommunist i hemlandet Etiopien.

Ghebreyesus valdes också till posten som Världshälsoorganisationens generaldirektör med stöd från den totalitära kinesiska regimen.

Den våldsbejakande vänsterorganisation som Ghebreyesus tidigare var aktiv i stämplades redan på 90-talet som en terrororganisation av bland annat USA.

LÄS ÄVEN: WHO utsåg ökänd kommunistdiktator till ambassadör – omprövar beslutet efter massiv kritik

Det väckte stor uppmärksamhet när WHO-chefen 2017 utnämnde Zimbabwes ökända kommunistdiktatur Robert Mugabe till en hög post inom Världshälsoorganisationen. Efter omfattande kritik fick utnämningen dras tillbaka.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
688Senatorn till Zelenskyj: ”Ryssar dör – de bästa pengarna vi någonsin spenderat”
Annons