Den nya regeringens plötsliga intresse för mer vindkraft kan ha sin förklaring i energi- och näringsminister Ebba Buschs (KD) möte med EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen nyligen. Det tror Elsa Widding (SD).

I en artikel i Dagens Nyheter för några dagar sen kunde man läsa att Ebba Busch efterlyser mer vindkraft ”överallt”. Samtidigt har den nya regeringen gett klartecken för flera havsbaserade vindkraftsparker, något som orsakat friktion mellan regeringspartierna och Sverigedemokraterna.

Varför då denna plötsliga vurm för vindkraft? Elsa Widding (SD) har sin teori som hon delade med sig av i en intervju med Swebb-tv.

LÄS ÄVEN: Utbyggnaden av vindkraft ska påskyndas

– Nu spekulerar jag bara. Ebba Busch var uppe i Norrland och träffade Ursula von der Leyen och efter det var hon mycket för vindkraft. Jag har hört lite protester även från Liberalerna att man innan valet var väldigt negativ men sen är Ebba Busch helt plötsligt positiv till att skynda på tillståndsprocesserna.

– EU är väldigt mycket inne på att hjälpa oss att få till en snabb omställning till mer förnybart. Och det har man ju gjort genom en ny förordning. Vad den betyder i praktiken har jag ännu inte lyckats lista ut. Men jag är rädd för att den ska kunna köra över vår miljölagstiftning, att den ska stå över. Vad som händer på den fronten får vi följa upp nogsamt.

Pengar åt fel håll

Widding finner det intressant att den så kallade Green Deal handlar om att stora företag och starka finansiella intressen ska tilldelas ännu mer pengar samtidigt som medelklassen får det sämre och sämre.

– Men det finns hur mycket pengar som helst att sprida ut på de här lyckoprojekten, eller drömprojekten. Hur kan man försvara det här skeendet?

LÄS ÄVEN: PREMIÄR: Se vindkraftsgranskningen här – räddning eller fördärv?