Samhällsnytt har tagit del av av 17-åriga Wilma Anderssons misstänkta mördares asylärende som visar att Migrationsverket slog fast att migranten inte är flykting och att han skulle utvisas. Men när han inkom med en ny ansökan fick han på bara ett år svenskt medborgarskap 2014.

Förra veckan åtalades en 23-årig kurdisk man som invandrade till Sverige från Irak år 2006 på sannolika skäl misstänkt för mordet på 17-åriga Wilma Andersson i Uddevalla i november 2019.

Migranten misstänks ha avrättat Wilma med trubbigt våld och sedan styckat kroppen med en kökskniv. Vid en husrannsakan påträffade polisen tonårsflickans avlägsnade huvud inplastat och nedpackat i en resväska.

LÄS ÄVEN: Wilma styckades med kökskniv när hon gjorde slut: ”Fick vad hon förtjänade, den lilla horungen”

Bilder nedan visar garderoben och väskan där migranten tillika Wilmas tidigare pojkvän hade gömt tonårsflickans avhuggna huvud.


Sökte skydd mot ”omänsklig behandling”

Samhällsnytt har tidigare berättat om hur pojkvännen försökte tvinga Wilma att konvertera till islam. Han ska enligt vittnesmål också ha styrt hennes liv med klädval och umgänge genom att hänvisa till islamisk lag. Detta trots att migranten i ansökan till Migrationsverket rörande uppehållstillstånd hävdar att att han har ”anpassat sig till det svenska samhället”.

Det var den 11 november 2001, bara några månader innan Wilma föddes, som pojkvännen invandrade till Sverige tillsammans med sin far. De ansökte om uppehållstillstånd redan nästföljande dag.

Det framgår av ansökan att pappan fruktade att förföljas på grund av sin fars tidigare politiska aktivitet och angiveri till irakiske diktatorn Saddam Hussein. Det går även att läsa att sonen, den nu misstänkte mördaren, ansåg sig riskera att ”utsättas för omänsklig behandling” om han skulle återvända till hemlandet.

Ingen flykting enligt Migrationsverket

Men pappan och sonen fick båda avslag den 9 december 2004. Pappan överklagade och år 2006 erhöll han och sonen ett tidsbegränsat uppehållstillstånd fram till januari 2007 och därefter skulle de två utvisas.

I november 2006 ansökte pappan om permanent uppehållstillstånd men fick avslag ett år senare. Beslutet överklagades till länsrätten i Göteborg som den 23 maj 2008 också meddelade avslag.

Enligt Migrationsverkets bedömning förelåg det ingen väpnad konflikt eller andra allvarligare motsättningar i den kurdstyrda regionen i norra Irak. Det framgår av beslutet att migranten ”därmed inte är att anse som flykting” och att han ”inte kan anses vara skyddsbehövande”.

Nedan följer ett en kopia på Migrationsverket beslut från år 2007 att utvisa pojkvännen och hans far till sitt hemland.

Ansökte på nytt – erhöll medborgarskap på rekordtid

Det är oklart var den nu misstänkte mördaren och hans pappa sedan har upprätthållit åren fram till 2013 medan de saknat uppehållstillstånd och rätt att vistas i Sverige. Men i augusti 2013 ansökte pojkvännen återigen om uppehållstillstånd, vilket beviljades i december samma år. Bara ett halvår senare, i juni 2014, ansökte han om svenskt medborgarskap, vilket beviljades i november samma år.

LÄS ÄVEN: Wilmas misstänkta mördare fick avslag på ansökan om uppehållstillstånd 2007

authorimage

Tyckte du denna granskning av den invandrade brottsligheten var intressant?

Stötta då tidningen med en donation! Utan ert stöd kan vi inte fortsätta vårt arbete med att göra det som gammelmedia ignorerar.

Du kan 1) Swisha: 123 083 3350 2) Fylla i formuläret nedan ?, eller 3) klicka HÄR för övriga alternativ

Tack på förhand!