Från att tidigare ha lovat att sänka elpriserna gör nu energiminister Anders Ygeman (S) helt om och öppnar för att elnätjättarna kan höja elpriserna med åtskilliga miljarder kronor – ett drag som sågas av flera instanser.

Bland de som sågar Ygemans brutna löfte och genomdrivandet av en proposition som gör att elnätjättarna Eon, Vattenfall och Ellevio kan höja elpriserna med 28 miljarder kronor finns Energimarknadsinspektionen, Konsumentverket, Svenskt Näringsliv och flera andra remissinstanser.

I riksdagens näringsutskott ska det bara vara Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet som är mot förslaget.

LÄS ÄVEN: Elpriser kan CHOCKHÖJAS – igen

En av Sveriges främsta auktoriteter på elnätsregleringar, professor emeritus vid Lunds universitet Stefan Yard, kallar Ygemans agerande ”skandalöst”.

– Det är skandalöst. På papperet ska elnätsbolagen som motprestation investera i elnäten. Men den skärpning som gjorts från i höstas är otillräcklig.

Enligt Yard leder skärpningen inte till några reella krav på ökade investeringar i elnäten utan endast till ökade vinster och högre elpriser för kunderna. Han ifrågasätter även hur M och C har kunnat svänga i frågan.

M-stöd till Ygeman

Från Moderaterna säger Lars Hjälmered, näringsutskottets ordförande, att partiet backar upp Ygemans proposition.

– Vi måste också ta hänsyn till att Anders Ygeman och staten förlorat domstolsprocesser och att elnätsbolagen därmed kunnat höja avgifterna den vägen. Det är faktum och måste tas med i en politisk bedömning. Det viktiga är att nu ta tag i processen framåt.