På torsdagen fick EU-toppen Ylva Johansson (S) igenom strängare regler rörande vad som tillåts vara publicerat på plattformar som Facebook och YouTube. Detta för att kunna ta bort vad man menar är propaganda och terrormaterial. När statsradion frågar Johansson hurvida islamism är det största hotet väljer hon istället att enbart prata om högerextremism.

Efter den senaste tidens muslimska terrordåd runt om i Europa har EU-kommissionen påskyndat en överenskommelse för att satsa mer resurser på Europol och även verkställa nya censurkrav på sociala medier-plattformar, rapporterar AP.

LÄS ÄVEN: Ylva Johansson vill avskaffa EU-ländernas migrationspolitiska självbestämmande

Överenkommelsen innebär att om myndigheter klassar material som farligt ska man kunna kräva att sociala medier-plattformar censurerar materialet inom en timme.

Johansson vill censurera ”sajter med högerextremism”

Socialdemokraten Ylva Johansson som sedan i fjol arbetar som EU-kommisionär, med en månadslön på närmare 250 000 kronor av skattebetalarnas pengar plus en rad andra tillägg däribland ”utlandstillägg” på nära 40 000 kronor, ansvarar bland annat över inre säkerhet och har lett förhandlingarna.

Johansson deltog nyligen i en intervju med statsradion där hon förklarade att överenkommelsen innebär en stor förstärkning för Europol som även får mandat att övervaka och sortera i stora mängder data från plattformarna på Internet.

När statsreportern frågade hur censuren av oönskat material ska gå till gav hon lyssnarna ett exempel anpassat till Sverige.

– Det går till så att när man hittar terrormaterial så kan Sverige till exempel, säg att det är en sajt på svenska med svensk kontext till exempel högerextremism, då kan man direkt skicka en order till exempelvis Facebook att ta bort inom en timme och då måste de göra det.

Får fråga om islamism – börjar prata om högerextremism

Statsreportern tog även upp de senaste muslimska terrordåden som har skakat Europa och frågade huruvida islamism är det största terrorhotet mot Europa. Johansson vill snabbt byta spår på samtalet och börjar istället prata om händelser långt utanför EU:s gränser och jurisdiktion.

– Det är ett stort terrorhot men vi ser även att våldsam högerextremism är ett av de hoten som växer. Jag tror man ska vara väldigt försiktig med att tro att vi vet exakt hur hoten ser ut utan vi måste ha en beredskap mot alla typer av extremism.

– Jag tycker det är blev väldigt tydligt här när man på Nya Zeeland nyligen gick ju faktiskt premiärministern gick ut och mer eller mindre bad om ursäkt för att man inte hade haft en tillräcklig uppsikt på högerextremismen.

S-toppen ljög om att sexbrott minskar

Johansson, som inledde sin politiska karriär i Vänsterpartiet kommunisterna (VPK), har bland annat gjort sig känd för en intervju med BBC år 2017 då hon påstod att antalet kvinnor i Sverige som utsätts för sexbrott ”går ned och ned”, vilket omgående avslöjades som en lögn.

LÄS ÄVEN: Ljög om ökning av sexbrott i Sverige efter hög invandring – får ansvar över EU:s migrationsfrågor