Ukraina behöver mellan 120 och 130 F-16-plan för att stå emot Ryssland i det pågående kriget. Det säger landets president Volodymyr Zelenskyj i en intervju med AFP.

I intervjun, som gjordes i lördags med den franska nyhetsbyrån, påpekas att Ryssland har ett stort luftövertag och att Ukraina bara har en fjärdedel av det luftförsvar landet är i behov av.

Zelenskyj säger därefter att Ukraina behöver mellan 120 och 130 F-16 eller jämförbara jaktplan för att vara på samma nivå som fienden.

Endast tio piloter

Fyra Nato-länder, Nederländerna, Norge, Danmark och Belgien, har lovat att skicka F-16-plan till Ukraina. De tre förstnämnda 65 sådana stridsflygplan tillsammans, medan Belgien inte uppgett något bestämt antal.

Men problemen är fler än att få tag på tillräckligt många stridsplan. Endast tio ukrainska piloter utbildas just nu i Storbritannien och Frankrike för att bli framtida F-16-piloter. Något som Le Monde skrev om förra månaden. De beräknas vara färdigutbildade i slutet av året.

LÄS ÄVEN: Nato-piloter kan komma att flyga F-16 i Ukraina

Av de tio piloterna hade sex aldrig tidigare flugit ett stridsflygplan innan de kom till Storbritannien för inledande träning, och de övriga fyra hade endast flugit det tjeckiska skolflygplanet Aero L-39 från 1960-talet.

De blivande stridspiloterna beskrivs som väldigt unga, endast mellan 21 och 23 år gamla, och ”ganska oerfarna”. Det förklaras med att Ukraina lider akut brist på piloter. Stora delar av landets flygvapen har slagits ut under kriget och många piloter har dödats eller skadats.

Sjunkande stridsmoral

Tidigare i månaden inleddes en ny rysk offensiv norr om den ukrainska staden Charkiv. Enligt Ryssland i syfte att skapa en ”buffertzon” efter ett år av ukrainska räder in på ryskt territorium.

Den nya fronten tunnar ut Ukrainas försvarslinje ännu mer, och den ukrainske presidenten erkänner nu öppet att Ukraina har problem att hålla uppe stridsmoralen och få tag på folk att skicka till fronten.

– Vi behöver bemanna reserverna. Ett stort antal brigader är tomma, säger Volodymyr Zelenskyj till AFP

LÄS ÄVEN: Zelenskyj: ”Väldigt svår situation” när Ryssland anfaller vid ny front