Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj står inför en av sina allvarligaste inrikespolitiska kriser sedan den ryska invasionen inleddes. En lag som underminerar oberoendet för landets främsta antikorruptionsmyndigheter – och som snabbt undertecknades av presidenten – har väckt massiv kritik från både allmänheten, medier och västvärldens ledare. Zelenskyj har nu backat och försöker hitta en lösning, men flera av hans partikamrater meddelar att de inte tänker rösta för att återställa myndigheternas självständighet, av rädsla för att själva bli föremål för korruptionsutredningar.

Nu hotar delar av Zelenskyjs eget parti, Folkets tjänare, att fälla presidentens försök att backa från lagen efter påtryckningar på gatorna i form av demonstrationer och uttalanden från ledare i EU.

Den brittiska affärstidningen Financial Times rapporterar att upp till 70 parlamentsledamöter har enligt källor med insyn vägrat ge sitt stöd till ett nytt lagförslag som skulle återupprätta självständigheten för Ukrainas antikorruptionsmyndigheterna NABU och SAPO och det specialiserade åklagarkontoret mot korruption.

LÄS MER: Nära vännen utreddes för korruption – då ingrep Zelenskyj

Bakgrunden till motståndet ska enligt den brittiska tidningens källor vara att ledamöter är rädda för att själva bli måltavlor för utredningar om korruption – särskilt efter att chefen för antikorruptionsmyndigheten SAPO, Oleksandr Klymenko, i en intervju lovade att “granska hela processen” kring den första lagens tillkomst “ner till molekylnivå”.

– Vi kommer att analysera alla situationer, händelser, uttalanden, anklagelser och påståenden mot oss – ner på molekylnivå, sa Klymenko och fortsatte:

– Vi kommer att återskapa händelseförloppet sekund för sekund och analysera allt.

Amerikanska dollar påträffade vid korruptionstillslag i Ukraina.Foto: Ukrainas säkerhetstjänst

En högt uppsatt person inom president Zelenskyjs partigrupp har berättat för Financial Times att ”folk är rädda”.

– Folk är rädda för att bli förföljda i hämndsyfte, säger personen.

SAPO:s chef Oleksandr Klymenko försäkrar att myndigheten inte ägnar sig åt politisk förföljelse.

– Endast de som har något att dölja har anledning att frukta oss, sade han i ett uttalande till Financial Times.

Pågående utredningar

Rädslan är möjligen inte obefogad. Enligt rättskällor finns redan pågående utredningar som involverar sittande parlamentsledamöter. Flera ledamöter överväger nu att avgå och lämna hellre än att behöva rösta om återställandet av antikorruptionsmyndigheternas oberoende, rapporterar den brittiska affärstidningen.

Den kontroversiella lagen, som röstades igenom i parlamentet i tisdags med 263 röster (minimikravet är 226 röster), innebar att NABU och SAPO ställdes under kontroll av en riksåklagare utsedd av presidenten – ett brott mot både ukrainsk lag och grundläggande principer om rättsstatens oberoende. Lagen väckte kraftiga protester i Ukraina och har kallats ett direkt hot mot landets demokratiska utveckling.

Att en sådan attack på rättsstatens kärna sker under brinnande krig har väckt särskild ilska bland medborgare, civilsamhälle och internationella observatörer. Kritiker menar att kriget används som svepskäl för att centralisera makt runt Zelenskyjs kärna och tysta oberoende institutioner.

”En diktator”

En stark kritiker av lagförslaget är Oleksij Goncharenko från oppositionspartiet Europeisk solidaritet. Han antyder att Zelenskyj är en diktator.

– Det här innebär slutet för demokratin och parlamentarismen, dundrar han från talarstolen när ledamöterna ska rösta.

– Det här är Nordkorea. En diktator som försöker få absolut kontroll!

Amerikanska dollar påträffade vid korruptionstillslag i Ukraina. Foto: NABU

Zelenskyj skyller på Ryssland

Zelenskyjs ursäkt – att lagen var nödvändig för att mota rysk infiltration inom antikorruptionsmyndigheterna – har inte övertygat på hemmaplan där protesterna har fortsatt på gatorna i veckan.

Men i själva verket var det först efter påtryckningar från bland andra EU-pampen Ursula von der Leyen, Storbritanniens premiärminister Keir Starmer, Frankrikes president Emmanuel Macron och Europeiska rådets ordförande António Costa, som fick den ukrainske presidenten att backa från beslutet om lagen.

Zelenskyj har nu lagt fram ett nytt lagförslag som ska återge NABU och SAPO deras självständighet – för att blidka kritiker. Den ukrainske presidenten har även bakat in säkerhetsklausuler som bland annat kräver regelbundna lögndetektortest för anställda med släktkopplingar till Ryssland.

Men många frågar sig varför ens underteckna en sådan lag från början? Att först avskaffa antikorruptionsmyndigheternas oberoende och sedan snabbt försöka återinföra det – när trycket blir för hårt från länder som står för pengaflödet till Ukraina.

Den 31 juli ska parlamentet enligt plan behandla det nya lagförslaget. Men många bedömare tror att det kan skjutas upp – eller röstas ner i tysthet genom frånvaro. För närvarande har det ukrainska parlamentet sommaruppehåll.

LÄS ÄVEN: Ukrainsk tidning kritiserade Zelenskyj – utsattes för IT-attack