En ny mätning från tankesmedjan Europeiska utrikesrådet visar att Europas befolkning har blivit betydligt mer pessimistisk kring Ukrainas chanser att vinna kriget mot Ryssland. I genomsnitt är det enbart en av tio européer som tror att Ukraina kan vinna kriget. Bland de européer som är mer optimistiska till en ukrainsk seger finns svenskar i toppen.

På lördag är det två år sedan Ryssland invaderade Ukraina efter den flera år långa konflikten i östra delarna av landet. Ett krig som har kostat flera hundratusen människoliv – både soldater och civila – men även en betydande landyta för Ukraina som nu integreras i Ryssland.

LÄS ÄVEN: Ukrainsk nyckelstad erövrad av ryska trupper

Inför tvåårsdagen har tankesmedjan Europeiska utrikesrådet (ECFR) genomfört en undersökning för att se hur stödet ser ut runt om i Europa. Det rapporterar brittiska The Guardian.

Undersökningen har genomförts under januari i år i tolv EU-länder – Frankrike, Grekland, Italien, Nederländerna, Polen, Portugal, Rumänien, Spanien, Sverige, Tyskland, Ungern, och Österrike.

LÄS ÄVEN: Regeringen skänker militärt stödpaket på 7,1 miljarder till Ukraina

Deltagarna har bland annat fått svara vilket scenario de tror är det mest troliga resultatet av kriget mellan Ryssland och Ukraina. Undersökningen visar att det i genomsnitt enbart är tio procent av deltagarna som tror att Ukraina kan vinna kriget – medan dubbelt så många tror att Ryssland kommer segra.

Faksimil ECFR

Deltagarna har även fått frågan vad EU bör göra i kriget mellan Ryssland och Ukraina. I Sverige vill hela 50 procent av deltagarna se att EU hjälper Ukraina att ta tillbaka förlorade landytor.

Det kan jämföras med att enbart 16 procent i Ungern vill se att EU hjälper Ukraina att ta tillbaka förlorad mark. I Ungern vill 64 procent av deltagarna se att EU pressar Ukraina till att fredsförhandla med Ryssland.

Faksimil ECFR

Deltagarna har fått ge sin syn på ett scenario där Donald Trump väljs till USA:s president i höst och då stryper stödet till Ukraina.

LÄS MER: 8 av 10 svenskar vill skicka mer vapen till Ukraina

Sverige sticker återigen ut i mätningen – 43 procent av deltagarna i Sverige vill att EU i ett sådant scenario ska öka stödet för att Ukraina ska kunna fortsätta kriga mot Ryssland.

Faksimil ECFR

17 023 personer över 18 år deltog i undersökningen som genomförts av YouGov och Datapraxis, på uppdrag av ECFR, i tolv EU-länder under januari 2024. Läs hela undersökningen HÄR.

LÄS ÄVEN: Robert F. Kennedy Jr: Ukrainakriget är en penningtvättskomplott