Inför tvåårsdagen av Ukraina-kriget ska Sverige skänka ytterligare militärt materiel motsvarande 7,1 miljarder kronor.

Sedan Rysslands invasion inleddes den 24 februari 2022 har Sverige skänkt vapen, fordon, utrustning och pengar till ett sammanlagt värde av omkring 30 miljarder kronor. Sverige har bland annat skickat stridsvagnar, stridsfordon, artilleripjäser och ammunition.

LÄS ÄVEN: Ukrainsk nyckelstad erövrad av ryska trupper

På tisdagsmorgonen höll försvarsminister Pål Jonson (M), riksdagsledamöterna Oscar Sjöstedt (SD), Mikael Oscarsson (KD) och Joar Forsell (L) en pressträff om det nya stödpaketet.

Det blir det 15:e stödpaketet och det största hittills – militärt materiel motsvarande 7,1 miljarder kronor från skattebetalarna.

LÄS ÄVEN: Robert F. Kennedy Jr: Ukrainakriget är en penningtvättskomplott

Det ska bland annat röra sig om tio stridsbåt 90, tjugo gruppbåtar samt undervattensvapen till Ukraina. Vidare ska Sverige leverera bland annat artilleriammunition för två miljarder kronor, ett antal robot 70-system, pansarvärnsrobotar, granatgevär, handgranater och sjuktransportfordon.

Det ska skickas trots att Försvarsmakten har svårt att ersätta allt som skickas till Ukraina. På måndagen meddelade arméchefen Jonny Lindfors att det i dagsläget saknas pengar för att kunna ersätta allt som skänkts och att det är långa väntetider inom försvarsindustrin.

– Den ekonomiska kompensation som är tilldelad Försvarsmakten räcker inte för att ersätta vagn för vagn, sa Jonny Lindfors till SVT.

Det är fortfarande oklart vad den totala kostnaden kommer att landa på. Försvarsmakten utreder hur mycket som saknas för att ersätta det som skickas till Ukraina.

Se pressträffen:


LÄS ÄVEN: Försvaret: Stödet till Ukraina kommer kosta mer än beräknat