En 24-årig kvinna som fördes till Irak som 13-åring, giftes bort till en tio år äldre man, blev gravid och födde tvillingpojkar förlorar vårdnaden om sina barn. Det har Stockholms tingsrätt beslutat. Istället får våldtäktsmannen ensam vårdnad om barnen – och hoppas nu få komma till Sverige.

Det var igår som Göteborgs-Posten uppmärksammade det så kallade Alicia-fallet. Det handlar om den fyraåriga flyktingflickan Alicia från Basra i Irak som våren 1998 kommer till Sverige tillsammans med sin familj.

2007, när Alicia är tretton år gammal, tycker hennes pappa att det är dags för henne att gifta sig. Hon förs till sitt hemland där familjen hittat en tio år äldre man till henne som hon måste gifta sig med. Hon blir gravid och återvänder till Sverige där hon som 14-åring föder tvillingpojkar på ett sjukhus i Sverige. Eftersom Alicia är svensk medborgare får även hennes två pojkar svenskt medborgarskap.

På grund av Alicias låga ålder inleder Socialtjänsten en BBIC-utredning där det konstateras att den unga mamman tar bra hand om sina pojkar. Alicia stannar kvar i Sverige och har under det kommande ett och ett halvt året ingen kontakt med den man i Irak som gjort henne gravid. Hon tar ensam hand om barnen.

Men Alicias pappa är missnöjd med att hans dotter inte har någon kontakt med sin man och 2009 förmår han henne att resa tillbaka till Irak med barnen. Hon vädjar till pappan och sin släkt om att få skilja sig från den tio år äldre mannen. De går tillslut med på hennes önskan, men med villkoret att hon avsäger sig sina barn enligt irakisk rätt. Den unga tonårstjejen upplever att hon inte har något val och 2011 återvänder hon till Sverige – utan sina två pojkar.

Sedan dess har Alicia knappt haft någon kontakt med pojkarna. Det enda tillfället hon träffat dem var under en semesterresa till Irak 2014, trots att det är hon som på pappret haft ensam vårdnad om dem.

Förra året vänder sig den idag 34-årige irakiske man som är pappa till pojkarna till Stockholms tingsrätt. Han kräver nu ensam vårdnad om dem. På så sätt hoppas han lättare kunna få uppehållstillstånd i Sverige eftersom barnen är svenska medborgare.

Nionde januari i år meddelar tingsrätten sin dom. Alicia förlorar vårdnaden om barnen och istället får den 34-årige irakiern ensam vårdnad om tvillingpojkarna. Det är ”vad som kan anses vara bäst” för pojkarna, menar domstolen.

Som skäl för sin dom anför Stockholms tingsrätt bland annat att pojkarna bott med sin pappa i Irak större delen av sitt liv och det finns risk att Alicia inte kommer låta pojkarna ha kontakt med pappan, den man som våldtog henne som 13-åring, om hon tillåts ha ensam vårdnad om dem. Därför är det bättre att de stannar kvar i Irak hos sin pappa, menar domstolen.

Sara Mohammad är talesman för Riksorganisationen Glöm aldrig Pela och Fadime och är själv född i den irakiska delen av Kurdistan. Hon är bestört över domen.

– Jag blir jätteupprörd. Den här flickan har varit en handelsvara i flera olika händer, säger hon till Göteborgs-Posten.

Enligt Mohammad är man inte en lämplig förälder om man gifter sig och har sex med barn och hon menar att domen är ett resultat av den svenska identitetspolitiken där man ständigt ursäktar och respekterar kulturer, även när det gäller hederskulturer som drabbar barn.

Alicia, som idag är 24 år gammal, gifte 2016 om sig med en ny man.

Alicia heter egentligen någonting annat.