En 17 år ung kvinna fälldes i tingsrätten för grovt rattfylleri. Men hovrätten friar då den unga kvinna hävdar att hon halsat mängder med vodka under de 30 sekunder det tog för polisen att stega fram till fordonet efter att det stoppats på grund av vårdslöshet i trafiken.

Den 6 juli förra året larmades polis till Oxtorget i Växjö där en ung kvinna iakttagits framföra sin bil av typen A-traktor på ett sätt som indikerade att hon var påverkad av alkohol och/eller droger. Bland annat hade hon kört in i en vägg med fordonet. I fordonet fanns vid tillfället också ett 12-årigt barn.

Från det att polispatrullen lokaliserat bilen och till det man stegat fram till det och konfronterat föraren förlöpte cirka 30 sekunder. Poliserna som hade fordonet under uppsyn kunde inte se att den unga kvinnan bakom ratten under den aktuella tidsrymden intog någon alkohol.

Hävdade ”eftersupning”

Men när kvinnan testades positivt för hela 1,2 promille, vilket är över gränsen för grovt rattfylleri, hävdade den unga kvinnan, som nu identifierats som en 17-årig ung kvinna bosatt i närliggande Gemla, att hon varit nykter när hon framförde bilen men hällt i sig mängder med vodka under de sekunder då poliserna närmade sig fordonet. Hon förnekade därför brott.

Den berättelsen om så kallad ”eftersupning” var inget som Växjö tingsrätt satte någon tilltro till. Den unga kvinnan dömdes därför för grovt rattfylleri, På grund av sin låga ålder stannade påföljden vid ungdomsvård.

Överklagade fällande dom

Men 17-åringen överklagade den fällande domen till Göta hovrätt. I motsats till tingsrätten menar hovrätten att det inte är ställt bortom rimligt tvivel att den unga kvinnan på något sätt under de 30 sekunder som det tog för poliserna att gå fram till bilen hällt i sig så mycket starksprit att hon kom upp i den uppmätta promillehalten i blodet och att hon lyckats med detta utan att poliserna sett det. Man river därför upp domen och frikänner 17-åringen.

Det gör man trots att den unga kvinnan iakttagits framföra fordonet på ett sätt som indikerar berusning och att det finns ett vittne, en kompis till 17-åringen, som intygat att hon var påverkad redan innan hon satte sig i bilen för att köra in till centrala Växjö, som försökt hindra henne från att köra och för vilket den unga kvinnan själv dagen efter händelsen erkänt att hon druckit alkohol.

I motsats till det vittnet har 17-åringens föräldrar intygat att de inte sett dottern dricka någon sprit innan hon satte sig i bilen för att åka in till Växjö. Hovrätten fäster större vikt vid föräldrarnas vittnesmål än det från kompisen.