➤ KNIVATTACKEN PÅ MEDBORGARPLATSEN I torsdags knivhöggs en polis oprovocerat på Medborgarplatsen i Stockholm. En 17-åring har nu häktats på sannolika skäl misstänkt för försök till mord.

Knivhugget tog i polisens nacke. Lyckligtvis blev skadorna lindriga och polismannen kunde lämna sjukhuset senare samma dag.

− Domstolen har prövat det utredningsmaterial vi presenterat i dag och delar vår uppfattning om bevisläget, de har därför beslutat att på sannolika skäl häkta personen för det misstänkta brottet. Nu fortsätter utredningen med bland annat fortsatta vittnesförhör, analys av beslag och genomgång av filmer och övervakningskameror, säger kammaråklagare Daniel Suneson som leder förundersökningen.

Åtal ska vara väckt senast den 15 september och 17-åringen ska ha varit inlagd på rättspsykiatriska kliniken i Huddinge. Han ska också ha deltagit i, eller åtminstone förekommit i samband med, den så kallade sittstrejken för afghanska ”ensamkommande”.

Initialt förekom uppgifter om att det skulle röra sig om ett marockanskt så kallat gatubarn, som Stockholms innerstad haft omfattande problem med under senare tid. Men nu förefaller det snarare handla om ett så kallat ensamkommande flyktingbarn från Afghanistan.

”Han mår väldigt, väldigt dåligt”, blev rubriken då Dagens Nyheter på fredagen skrev om den misstänkte gärningsmannen som påstås vara 17 år. Publiceringen med fokus på hur gärningsmannen mår i stället för offret har upprört många.