➤ OKLAR IDENTITET Ytterligare motstridiga uppgifter framkommer nu om den yngling som i torsdags knivhögg en polis i nacken i samband med ”ensamkommande-strejken” på Medborgarplatsen i Stockholm. Initialt sades att det rörde sig om ett s.k. ”gatubarn” från Marocko. Sedan avslöjades att mannen talar dari och sannolikt är från Afghanistan. Nu ifrågasätts även gärningspersonens ålder. Enligt dokument är ”17-åringen” i själva verket 25 år gammal.

Det är i handlingar som upprättats av Socialtjänsten och refereras i domstolshandlingar som ”17-åringen” själv vidgår att han egentligen är 25 år gammal. Han ska trots detta ha haft plats på ett HVB-hem för barn, en boendeform som är extremt kostsam för skattebetalarna och endast avsedd för minderåriga. Det är oklart varför HVB-hemmet inte informerades och ”17-åringen” flyttades till ett boende för vuxna asylsökande.

En annan oklarhet är vilken nationalitet ”17-åringen” egentligen har. En källa inom polisen uppgav omedelbart efter knivattacken att den gripne var ett marockanskt ”gatubarn”. I samband med häktningen framkom dock att gärningsmannen anfört tolkbehov på dari, ett språk som talas i Afghanistan.

Inte i några offentliga handlingar anges ”17-åringens” nationalitet. Tingsrätten är också osäker på vilken vistelsestatus gärningspersonen har i Sverige och har bett Migrationsverket om information om detta. Man vill veta om den häktade vistas lagligt eller olagligt i landet.

Enligt uppgift bor ”17-åringen” inte längre kvar på HVB-hemmet, utan har flyttat hem till en medelålders svensk kvinna, som emellertid inte vill svara på några frågor om sin relation till ”17-åringen”. Efter det begångna brottet ska gärningspersonen emellertid få ny adress igen, på ett s.k sis-boende för tvångsomhändertagna ungdomar. Även detta är en mycket dyr och skattefinansierad boendeform – en plats kostar ca en halv miljon kronor om året.

”17-åringen” kommer att åtals för mordförsök. Enligt den knivhuggne polismannen och hans kollegor som bevittnade attacken, råder det inga tvivel om att avsikten var att döda. Om knivhugget bara tagit lite annorlunda hade polismannen inte levt idag.