En 19-årig man med utomvästlig invandrarbakgrund har häktats misstänkt för medhjälp till mordet på den nyblivna mamma i 30-årsåldern som i måndags sköts ihjäl på öppen gata i Malmö. Mannen är tidigare dömd för misshandel och narkotikabrott.

Häktningsförhandling hölls under torsdagseftermiddagen bakom stängda dörrar. Åklagaren hade yrkat på häktning med den högre misstankegraden ”på sannolika skäl” men Malmö tingsrätt nöjde sig med den lägre ”skäligen misstänkt”.

Mannen uppges inte vara misstänkt för själva skjutningen, en tidpunkt som han ska ha alibi för genom att ha varit på en rättegång i ett annat mål. Misstanken gäller i stället medhjälp till mord och grovt vapenbrott.

19-åringen inställde sig själv hos polisen efter att han förstått att han var eftersökt för inblandning i det uppmärksammade mordet. Han nekar dock till all inblandning i händelsen.

Utredarnas intresse för mannen grundar sig bland annat på att han är nybliven registrerad ägare till den bil som strax efter mordet hittades utbränd och tros ha använts som flyktfordon av gärningsmannen. Misstankar finns om att bilen som var avställd och oförsäkrad köptes in som en del av planeringen av mordet.

Kriminell bakgrund
2015 dömdes den då 15-årige ynglingen för misshandel efter att ha sparkat en person i ansiktet i ett vredesutbrott. Enligt domen råkade offret bara komma i vägen för mannen när denne var på dåligt humör. På grund av låg ålder dömdes inte fängelse ut. I stället blev påföljden fyra dagars trädgårdsarbete.

2016 dömdes han för narkotikabrott. Påföljden den gången inskränkte sig till ungdomsvård i form av tio ”reflekterande samtal” med en socialsekreterare om farorna med droganvändning och syftande till att ”motverka en ogynnsam utveckling” för den dömde.

I februari i år åtalades mannen som en av tolv personer i en härva av grova narkotikabrott. Samhällsnytt har ingen uppgift om huruvida dom fallit i det målet.

Gängkriminellt hämdmotiv
Mordet på den nyblivne mamman tros ha gängrelaterad bakgrund och ha utförts som hämnd mot en kriminell profil i Malmö som är pappa till kvinnans barn.