Den 27 mars förra året slog polisen till mot en 20-årig islamkonvertit och IS-anhängare i Västerås. Mannen, som tidigare är dömd för hets mot judar och homosexuella, åtalas nu för terrorbrott.

Vid tillslaget beslagtogs datorer och mobiltelefoner med stora mängder terrorrelaterat material. I samband med gripandet uppgav mannen att han haft för avsikt att dö som martyr i något attentat här eller utomlands.

Den formella brottsrubriceringen är brott mot lagen om straff för offentlig uppmaning, rekrytering och utbildning avseende terroristbrott och annan särskilt allvarlig brottslighet. I avvaktan på rättegång har 20-åringen, de allvarliga brottsmisstankarna till trots, försatts på fri fot.

20-åringen har enligt Henrik Olin, vice chefsåklagare vid riksenheten för säkerhetsmål, laddat hem omfattande material med propaganda för den muslimska terrororganisationen IS samt instruktioner för hur man tillverkar bomber och begår knivmord. Brotten har enligt åtalet begåtts mellan den 1 september 2018 och den 27 mars 2019.

Pekade ut frikyrka som mål för bombattentat

I bevisningen ingår också filmer som mannen själv producerat, bland annat en där han besöker en frikyrka i Västerås och pekar ut den som ett mål för en bombattack eller ett självmordsattentat. I en annan egenproducerad film sonderar 20-åringen en viadukt som en lämplig plats att hänga människor från.

Åklagaren uppger att den information som mannen laddat ned och producerat varit avsedd att användas för att begå eller medverka till särskilt allvarlig brottslighet. 20-åringen greps dock innan han hunnit planera några konkreta terrordåd. Därför blir brottsrubriceringen nu mildare än stämpling eller förberedelse till terroristbrott som annars skulle varit aktuella.

Konverterade och bytte namn

Mannen, som har svensk bakgrund, konverterade för en tid sedan till islam och bytte i samband med det sitt svenska förnamn till ett mer arabiskt klingande sådant. Han har emellertid kvar sitt svenska efternamn.

Tidigare dömd för hets mot judar och homosexuella

Så sent som den 23 september förra året dömdes 20-åringen för hets mot folkgrupp riktat mot judar och homosexuella. I uppmaningar på Internetforum har han uttryckt åsikten att homosexuella ska stenas till döds och så många judar som möjligt mördas. Saxat ur HMF-åtalet:

Åklagaren har yrkat att [20-åringen] (nedan benämnd enligt sitt tidigare förnamn [NN]) … ska dömas för hets mot folkgrupp enligt följande gärningspåstående. [20-åringen] har i meddelanden på internetforumet quora.com uppsåtligen uttryckt hot och missaktning mot dels homosexuella personer med anspelning på deras sexuella läggning, dels personer med judisk bakgrund med anspelning på deras etniska och religiösa ursprung.

Han har således i meddelande den 17 mars 2017 skrivit bl.a. ”(h)omosexuals and their companions should not be allowed to exist because homosexual acts a forbidden and anyone caught in a homosexual act are to be stoned to death”, och den 20 mars 2017 skrivit ”(h)ow can I kill as many Jews as possible in Israel?”

Påföljden stannade den gången vid villkorlig dom.