De senaste två månaderna har en våg av attacker mot kyrkor skett i Tyskland. Även i Storbritannien rapporteras det om attacker mot kyrkor.

Samhällsnytt har tidigare uppmärksammat hur tusentals kyrkor vandaliserats i Frankrike mellan år 2016 och 2018. År 2017 rapporterades exempelvis hela 1 045 ärenden i landet. I genomsnitt har nästan tre franska kyrkor per dygn vandaliserats de senaste tre åren. Men även andra länder i Europa drabbas.

LÄS ÄVEN: Våg av vandalisering mot kyrkor i Frankrike

Mellan den 1 april och 10 juni har organisationen the Observatory on Intolerance and Discrimination Against Christians in Europe publicerat händelserapporter som visar att det inträffat sammanlagt 30 attacker mot kyrkor i Tyskland. En stor del av händelserna rör vandalisering och stöld, rapporterar Breitbart.

Brände böcker och lämnade avföring
Vid ett fall i Nikolaikyrkan belägen utanför Marburg hade gärningsmännen den 31 maj tänt på biblar och psalmböcker och lämnat avföring på en bänk tillhörande kyrkan.

Den 29 april inträffade ett inbrott i en kyrka i Mannheim. I samband med inbrottet vandaliserades kyrkans dörrar, fönsterrutor och inredning.

LÄS ÄVEN: Kyrkoattackerna fortsätter i Frankrike: ”Allahu Akbar”

I flera av de rapporterade attackerna har gärningsmännen stulit från kyrkorna – det handlar ofta om donationslådor men även föremål tillhörande kyrkorna. Vid ett inbrott i Peter-Paulkyrkan belägen i Bad Oldesloe försvann ett träkors från altaret värt mellan 3 000 och 5 000 euro.

Kyrkoattacker i London
Även i Storbritannien har det rapporterats attacker mot kyrkor. På bara två dagar vandaliserades tre kyrkor i östra London. Gärningsmännen hade antänt kyrkorna och även ristat in hatiska och satanistiska budskap samt ”666”.

LÄS MER: Ny kyrkobrand i Frankrike: ”Flera meter höga eldslågor vällde ut”